Любомльська «первинка» переїхала: що нового буде у лікарні

01 Лютого 2021, 12:22
564

У Любомльській лікарні дали відповіді на найбільш проблемні питання, з якими звертаються жителі Любомльщини.

У зв’язку з переїздом КНП «Центр первинної медичної допомоги» Любомльської міської ради у нове приміщення (колишній готель «Світязь» по вул. Богдана Хмельницького, 6), де будуть здійснювати прийом сімейні лікарі та педіатри, у жителів Любомльщини виникло чимало запитань: чому так сталося, як розподілені функції між лікарями первинної та вторинної ланки медицини, хто відповідає за надання медичної допомоги в селах, за обслуговування онкохворих на дому та забезпечення їх наркотичними анальгетиками та інші питання.

Чому «переїхала» первинка?

Амбулаторії загальної практики сімейної медицини розташовані рівномірно по всій території Любомльщини. Тобто певна амбулаторія обслуговує певні населені пункти та певну кількість людей. В цих амбулаторіях працюють сімейні лікарі, середній медичний персонал, які надають допомогу населенню, обстежують людей, а при потребі скеровують для додаткових обстежень та консультацій на вторинний рівень, тобто в Любомльську лікарню та поліклініку чи інші установи при потребі. Така амбулаторія  в Любомльській громаді, яка відокремлена від КНП «Любомльське ТМО» Любомльської міської ради, яка донедавна знаходилась в приміщенні поліклініки за адресою:

м. Любомль, вул. Брестська, 70.

КНП «Любомльське територіальне медичне об’єднання» Любомльської міської  ради  визначене  опорною лікарнею з надання екстреної та невідкладної медичної допомоги хворим Волинського госпітального округу та включене до будівництва приймальних відділень  в Національний проєкт «Велике будівництво».

Переїзд «первинки» в інше приміщення виник у зв’язку з реалізацією цієї президентської програми розбудови приймальних відділень опорних лікарень та відділень екстреної медичної допомоги. Тому відповідно до норм, стандартів та комплектації цих відділень у лікарні змушені були розширювати реконструйоване приймальне відділення. Відтак фізіотерапевтичне відділення, яке знаходилося на першому поверсі хірургічного корпусу, перенесли в поліклінічний корпус. Відповідно лікарям сімейної медицини залишилось менше приміщень, що не відповідає нормам та стандартам надання  первинної медичної допомоги. В зв’язку з чим  сімейна медицина почала шукати собі окреме приміщення, яке б відповідало усім вимогам для проведення медичної практики. Відповідно міська рада виділила сімейним лікарям Любомльської громади приміщення у готелі «Світязь», де вони будуть вести прийом пацієнтів.  

Сімейні лікарі, з якими жителі Любомльщини уклали декларації, повинні консультувати, надавати медичну допомогу, проводити первинне обстеження пацієнтів та необхідні лабораторні обстеження. Якщо є потреба у додаткових обстеженнях, тоді сімейні лікарі роблять електронні направлення та скеровують пацієнтів до вузькопрофільних спеціалістів. Ці направлення може побачити кожен лікар у своєму комп’ютері через систему E-health. Тобто,  маючи електронне направлення, людина може поїхати на прийом до лікаря вторинної ланки в Шацьк, в Любомль, у Ковель, Луцьк чи навіть в іншу область.

Лікарі сімейної медицини можуть проводити лабораторні обстеження згідно з їхніми протоколами. Всі інші розширені обстеження проводяться на вторинному рівні, тобто в лікарні чи поліклініці.

Нагадаємо, що ФАПи та амбулаторії належать до первинного рівня надання допомоги, тобто її надають сімені лікарі ЗПСМ (головний лікар – Тетяна Васенько). За надання допомоги вторинного рівнястаціонарах та поліклініці) відповідальним є Володимир Дибель, генеральний директор КНП «Любомльське ТМО» Любомльської міської ради.

Що буде на місці «первинки» у лікарні

На другому поверсі поліклініки, де вели прийом сімейні лікарі, планується облаштувати фізіотерапевтичне відділення з проведенням реабілітації, адже в одному з пакетів послуг, які уклала лікарня з НСЗУ, значиться: «Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та РЕАБІЛІТАЦІЯ пацієнтів в амбулаторних умовах». Тобто у цей пакет послуг входять фізіотерапевтичні процедури і будуть оплачуватися з НСЗУ за електронним направленням сімейного лікаря або лікуючого лікаря поліклініки.

Якщо ж людина сама хоче пройти, наприклад, курс масажу, без направлення сімейного лікаря чи лікуючого спеціаліста, то може прийти в лікарню, оплатити послугу відповідно до прейскуранта цін, які затверджені на платні послуги відповідно до наказу МОЗ України. 

Чому інколи пацієнтам рекомендують купувати медичні препарати у стаціонарах?

Є національний перелік медичних препаратів,  які рекомендовані для лікування хворих відповідно до міністерських протоколів і дозволені для закупівлі медичними закладами. Відповідно ці препарати для пацієнтів стаціонарних відділень лікарні є безкоштовними і закуплені за тендером. Але не всі препарати, які входять в затверджений національний перелік, допомагають у лікуванні. Тоді лікар змушений рекомендувати купити пацієнтам ліки або ті, які не входять до національного переліку, або ж є потреба пролікувати супутні захворювання. Тоді ці препарати пацієнт купує за власні кошти. Наприклад, бувають важкі випадки, коли антибіотик, який є у списку безкоштовних, не підходить пацієнту або не має належного лікувального ефекту. Відтак потрібен сильніший препарат, якого немає в переліку.

Нагляд та допомога онкохворим дома – у повноваженнях сімейної медицини

Хворі з онкологічними захворюваннями, які потребують прийом  наркотичних препаратів дома, мають звертатися за ліками до сімейних лікарівІ лише сімейні лікарі мають призначати наркотичні анальгетики онкохворим самостійно або після відповідних висновків онкологів вторинного або третинного рівня надання допомоги.

Наголошуємо, що лікарі вторинної ланки медицини не надають допомогу дома, а ведуть прийом у поліклініці та лікують у стаціонарних відділеннях. Допомогу онкохворим, стомованим хворим дома надає сімейна медицина.

Читайте також: Вирішують долю Локачинської райлікарні: які формати функціонування розглядають

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024