Меддопомога у госпіталях ветеранів війни: які послуги можна отримати безкоштовно

27 Січня 2021, 14:24
715

Договори з Національною службою здоров’я України уклали 25 госпіталів ветеранів війни на загальну суму 722,7 мільйона гривень.

В основі першої в Україні Програми медичних гарантій лежить принцип універсального охоплення медичними послугами. Ми прагнемо, щоб всі громадяни або особи, прирівняні до них, мали рівний доступ до якісної медичної допомоги. І при цьому не зазнавали катастрофічних фінансових витрат, повідомляють у пресслужбі НСЗУ. 

Національна служба здоров’я працює в інтересах пацієнтів. І не розділяє їх на окремі соціальні категорії. Кожен громадянин має право на якісну безоплатну  медичну допомогу. Національна служба здоров’я України надає можливість обрати кращу лікарню, незалежно від статусу та місця проживання пацієнта,  та оплачує його лікування закладам, які мають договір з НСЗУ. 

З 1 квітня 2020 року на нову систему фінансування перейшли медзаклади, які надають спеціалізовану та високоспеціалізовану допомогу. Зокрема, і ті госпіталі, які відповідали вимогам для контрактування з НСЗУ. Для укладення договору за кожним пакетом медичних послуг заклад має відповідати певним вимогам. Вони стосуються, зокрема, наявності сучасного  обладнання для лікування та діагностики, кваліфікованого медичного персоналу тощо.

На сьогодні 25 госпіталів ветеранів війни мають укладений договір з НСЗУ. На загальну суму 722,7 млн грн. Станом на 25 січня, у рамках Програми медичних гарантій за 2020 рік, НСЗУ виплатила цим закладам понад 602 млн грн.  

Переважно за договором з НСЗУ госпіталі надають послуги стаціонарної допомоги без хірургічних втручань (зокрема, медичну допомогу пацієнтам з COVID-19), амбулаторні послуги, реабілітацію пацієнтів з ураженням нервової системи або опорно-рухового апарату та інші. 

Ветерани потребують особливої уваги у сфері надання медичної допомоги. Тому НСЗУ працюють над вирішенням проблем та забезпеченням потреб кожного пацієнта. 

Зокрема, У Програмі медичних гарантій на 2021 рік передбачені медичні послуги з реабілітації у межах трьох пакетів: «Медична реабілітація дорослих та дітей від трьох років з ураженням опорно-рухового апарату», «Медична реабілітація дорослих та дітей від трьох років з ураженням нервової системи» та амбулаторна медична допомога, що включає медичну реабілітацію.

Зазначу, що реабілітація у гострому періоді захворювання є частиною послуги стаціонарного лікування. Крім того, ветерани зможуть отримувати медичні  послуги, які надаватимуть мобільні мультидисциплінарні команди з охорони психічного здоров'я.

Однією з основних вимог для укладення договору з НСЗУ у цьому році є створення безбар’єрного доступу до медзакладів людям з інвалідністю. Госпіталі ветеранів війни також мають подбати про те, аби зробити медичну допомогу ще доступнішою для кожного свого пацієнта. 

НСЗУ не укладатиме у 2021 році договори з тими закладами, які не створять безбар’єрні умови доступу до медичних послуг для людей з інвалідністю. 

Отже, будь-який заклад охорони здоров’я, в тому числі й госпіталь ветеранів, який відповідає вимогам, зможе укласти договір з НСЗУ за відповідним пакетом послуг і надавати медичну допомогу пацієнтам. 

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024