У Вараші відкриють ПЛР-лабораторію

26 Січня 2021, 17:39
538

За ініціативи Рівненської АЕС у місті-супутнику буде створено першу ПЛР-лабораторію на базі Вараської багатопрофільної лікарні. Все необхідне обладнання для неї вже закупили

Для створення у Вараші потужного центру молекулярно-генетичних досліджень, що досі було доступно мешканцям громади лише в обласних центрах, свої сили об’єднали Рівненська АЕС та її Первинна профспілкова організація (ППО РАЕС) спільно з Вараською міською радою та її комунальним некомерційним підприємством «Вараська багатопрофільна лікарня», повідомляють у пресслужбі Рівненської АЕС.

З листопада минулого року у відповідному складі було створено робочу групу, яка щотижня обговорювала на нарадах поточний стан справ та ухвалювала необхідні рішення щодо створення ПЛР-лабораторії в частині приміщень будівлі інфекційного відділення Вараської багатопрофільної лікарні.

Облаштування приміщення для майбутньої лабораторії вартістю 5,5 млн гривень планується провести за рахунок коштів міської громади та за стандартами біологічної безпеки, відповідно до правил влаштування і безпеки роботи в лабораторіях мікробіологічного профілю.

Попередньо медики пройшли відповідну фахову підготовку, а також визначили перелік основного необхідного обладнання. Їх закупівлю на суму 1,9 млн гривень здійснила ППО РАЕС за фінансової підтримки ППО НАЕК «Енергоатом». У числі сучасного обладнання: три мікроцентрифуги-вортекс «Мікроспін» та мікроцентрифуга «MicroSpin12», бокс біологічної безпеки BSC-1300 II класу, бокс ультрафіолетовий для стерильних робіт UVC/T-AR, термостат типу «Dry-block», система для ампліфікації в реальному часі Rotor Gene Q MDx, аспіратор та сім одноканальних мікродозаторів серії RBO різних змінних об’ємів.

За словами голови ППО РАЕС Івана Мельника, наразі все обладнання закуплено та перебуває у постачальника, адже очікує готовності приміщення майбутньої лабораторії відповідно до всіх вимог.

Своєю чергою, директор Вараської багатопрофільної лікарні Тетяна Латишенко відзначає, що на сьогодні узгоджуються усі робочі моменти щодо ремонтних робіт з підрядною організацією.

«Тут можна буде проводити не лише ПЛР-тестування на коронавірус, а й діагностику інших вірусних та інфекційних захворювань. Нова сучасна лабораторія розпочне свою роботу вже у лютому–березні цього року», – коментує Тетяна Латишенко.

Читайте також: Скільки грошей отримали від НСЗУ медзаклади у четвертому кварталі 2020 року

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024