Скільки грошей отримали від НСЗУ медзаклади у четвертому кварталі 2020 року

26 Січня 2021, 15:51
1067

За останні 3 місяці 2020 року НСЗУ виплатила медзакладам за надання медичних послуг за Програмою медгарантій на 2,1 мільярди гривень більше, ніж у попередні три місяці.  

Впровадження електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ) дало змогу визначити реальні фінансові витрати в Україні на медичну допомогу громадянам. З’явилася можливість аналізувати потребу у наданні медичної допомоги у конкретній галузі, ухвалювати рішення на основі відкритих даних. А також складати фінансові плани та прогнози, формувати маршрути пацієнтів, посилювати спроможність госпітальної мережі, поліпшувати доступ пацієнтів до медичної допомоги, повідомляють у пресслужбі НСЗУ.

За даними ЕСОЗ, у четвертому кварталі 2020 року кількість надавачів первинної медичної допомоги, які мають договір з НСЗУ, зросла на 37 (у порівнянні третім кварталом 2020 року). Кількість приватних надавачів і лікарів-ФОП зросла на 29, комунальних закладів додалось 8. Це зумовлено попитом українців на послуги сімейного лікаря. Адже саме лікар, з яким укладають декларацію, є точкою входу у медичну систему для пацієнта. Зокрема, для пацієнтів з підозрою на COVID-19. 

У четвертому кварталі кількість надавачів первинної медичної допомоги зросла до 1 719. Кількість декларацій з лікарем в ЕСОЗ за останні 3 місяці зросла на 367 тисяч. Закономірно, що  в останні 3 місяці в Україні суттєво зросла кількість лікарень, які мають договір з НСЗУ на лікування пацієнтів з COVID-19 у стаціонарі. 

Якщо у третьому кварталі таких закладів було 331, то у четвертому  504. Кількість медичних команд, які надавали стаціонарну допомогу зросла на понад тисячу. Відповідно, істотно зросли виплати саме за цим напрямом. За допомогу пацієнтам з коронавірусом за жовтень-грудень НСЗУ заплатила понад 7 мільярдів гривень. Це майже вдвічі більше, ніж за попередній квартал.

У четвертому кварталі НСЗУ виплатила медзакладам за надання медичних послуг за Програмою медгарантій на 2,1 мільярда більше, ніж у попередні три місяці. Зокрема, через збільшення кількості закладів, які госпіталізують пацієнтів з COVID-19.

Сума виплат медзакладам за жовтень-грудень склала 25,8 мільярда гривень З них 11,6 мільярда  за допомогу пацієнтам з коронавірусом, або підозрою на нього. Найбільше коштів отримали лікарні, що надають спеціалізовану медичну допомогу  18,8 мільярда гривень. Заклади первинної допомоги  отримали від НСЗУ 4,8 мільярда гривень. Понад 2,1 мільярда гривень отримали центри екстреної медичної допомоги.

За останні 3 місяці в ЕСОЗ лікарі створили понад 53 мільйони медичних записів.  Це на 9 мільйонів більше, ніж у третьому кварталі 2020 року. За цей час електронні направлення отримали 3,6 мільйона пацієнтів. Електронне направлення потрібне для того, щоб пацієнт отримав безоплатну послугу за Програмою медичних гарантій, а лікарня  оплату від НСЗУ. Крім того, електронні направлення формують коректну медичну статистику. На основі якої можна ефективно планувати та використовувати бюджет охорони здоров’я на потреби пацієнтів.

За даними ЕСОЗ, впродовж жовтня-грудня пріоритетних послуг було надано на 45 тисяч менше, ніж у липні-вересні. Йдеться про лікування інсульту, інфаркту, ранню діагностику онкології, неонатальну допомогу та медичну допомогу при пологах. Відповідно, зменшилися виплати за цими напрямами.

У четвертому кварталі лікарі виписали пацієнтам понад три мільйони гривень електронних рецептів на «Доступні ліки». Це стільки ж, як і у минулому кварталі. За жовтень-грудень НСЗУ виплатила аптечним закладам за відпуск «Доступних ліків» понад 223 мільйони гривень.

Детальна інформація по кожному виду послуг та по кожному регіону є у звіті на сайті НСЗУ.

Читайте також: Вакцинація від COVID-19 почнеться в лютому

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024