Минулого року медзаклади отримали понад 128,5 мільйонів гривень за діагностику новоутворень

24 Січня 2021, 12:10
670

У 2020 році Національна служба здоров'я України виплатила понад 128,5 мільйона гривень закладам за діагностику новоутворень.

Про це повідомляють на сайті НСЗУ.

Онкологічні захворювання посідають друге місце серед основних причин смертності у світі після серцево-судинних захворювань. За даними ВООЗ, до 50% випадкам раку можна запобігти. Доступність до якісної діагностики сприяє виявленню онкозахворювання на ранній стадії, вчасно розпочати лікування та зберегти людині життя.

До Програми медичних гарантій належить 6 інструментальних досліджень, спрямованих на ранню діагностику найпоширеніших онкозахворювань. Ці послуги за договором з Національною службою здоров’я України пацієнти отримують у 678 медзакладах,  33 з них – приватні. Найбільша кількість закладів, які надають пріоритетні амбулаторні послуги за контрактом з НСЗУ – у Дніпропетровській області – 55, Харківській –  47 та Львівській – 44.

У 2020 році НСЗУ виплатила понад 128,5 мільйона гривень закладам за надання пріоритетних амбулаторних послуг пацієнтам з ранньої діагностики онкозахворювань. ТОП-3 медичних закладів за сумою виплат від НСЗУ. Зокрема, Черкаський обласний онкодиспансер та Львівський обласний діагностичний центр, які отримали понад 2 мільйони гривень та Чернігівський медичний центр сучасної онкології – 2 мільйони гривень.  

У 2020 році НСЗУ виплатила за надання понад 230 тисяч послуг з ранньої діагностики онкозахворювань. Зокрема за 114,5  тисяч послуг з мамографії, 74 тисячі послуг з гастроскопії, понад 21 тисячу послуг з колоноскопії, 8 тисяч послуг з бронхоскопії, понад 6 тисяч послуг з цистоскопії та майже 5 тисяч послуг з гістероскопії.

Ці дослідження для пацієнта є безоплатними. А саме:

  • діагностична або лікувальна процедура з анестезією за потреби;
  • гістологічне дослідження взятого матеріалу за потреби;  
  • аналіз та опис результатів дослідження.  


Щоб пройти дослідження для ранньої діагностики онкозахворювань безоплатно, пацієнту потрібно звернутись до свого сімейного або лікуючого лікаря, який випише направлення на обстеження та обрати медзаклад для проходження дослідження.

Для обстеження пацієнт може обрати будь-який медичний заклад, який уклав договір з НСЗУ на надання амбулаторних пріоритетних послуг. Як комунальний, так і приватний. Зокрема, 502 лікарні мають контракт на пріоритетну послугу з проведення гастроскопії. 378 – з проведення колоноскопії, 313 – з проведення гістероскопії,  277 – з проведення цистоскопії. Мамографію можна зробити у двісті двадцяти закладах, а бронхоскопію – у двісті одному закладі. Всі шість обстежень одночасно доступні у 48 закладах по всій країні. 

Відповідно до рекомендацій ВООЗ та з урахуванням рівня захворюваності на онкопатології населення різного віку, встановлюються обмеження по віку пацієнтів, яким призначаються такі дослідження. Наприклад, мамографію призначають пацієнткам від 40 років, цистоскопію – пацієнтам від 50 років.

Проте, пацієнтам молодшого віку лікар також може призначити такі дослідження і виписати направлення, якщо підозрює новоутворення. В такому випадку пацієнт може пройти дослідження безоплатно за направленням лікаря у медичних закладах, законтрактованих на пакети з діагностики та хіміотерапевтичного або радіологічного лікування, в які включена діагностика при підозрі на новоутворення.

У 2021 році рання діагностика онкозахворювань залишиться серед пріоритетних послуг Програми медичних гарантій. Це сприятиме ранньому виявленню раку,  а отже підвищить шанси пацієнтів на успішне лікування. 

Читайте також: У Нацслужбі здоров'я дали відповіді на 5 поширених запитань про декларацію з лікарем

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024