ПАП-тест може виявити рак шийки матки на нульовій стадії

22 Січня 2021, 14:56
1011

Рак шийки матки – одна з найпоширеніших форм злоякісних новоутворень жіночих статевих органів.

Самостійно виявити передраковий стан в шийці матки – неможливо. На ранніх стадіях найчастіше немає болю, відчуття дискомфорту й інших ознак, що можуть насторожити, кажуть експерти луцької благодійної організації «Фонд боротьби з раком»

Єдиний метод, завдяки якому можна виявити недугу,  ПАП-тест.

ПАП-тест (аналіз Папаніколау) – назва мазка на цитологію, який береться у жінок з метою виявлення клітинних аномалій в шийці матки, які в майбутньому можуть призвести до розвитку ракових клітин. ПАП-тест може виявити рак in situ, тобто рак «0-ї» стадії. Це допомагає призначити ефективне «зберігаюче» лікування, скоротити його терміни, уникнути ускладнень. Результативність цього методу діагностики складає 95%.

Як робиться ПАП-тест?

Для дослідження беруть зішкріб з поверхні шийки матки і цервікального каналу, а також з зони трансформації, в якій найчастіше – до 80% виникає патологічний процес.

Як часто потрібно робити ПАП-тест?

Раз на рік. Тоді ви точно не пропустите ніяких змін.

Як підготуватися до проходження ПАП-тесту?

Оптимальні дати для ПАП-тесту  10-20 дні місячного циклу.

Це не стосується жінок, які приймають оральні контрацептиви, а також при досягненні менопаузи. В таких випадках для обстеження можна вибрати будь-який день.

Не можна застосовувати жодні засоби інтравагінально протягом двох діб до обстеження.

Також слід уникати статевих контактів у цей час.

Читайте також: Рак шийки матки: як попередити хворобу

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

 

Цей матеріал підготований у рамках співпраці сайту «Район.Медицина» та благодійної організації «Фонд боротьби з раком». Щотижня ми розповідатимемо вам про те, як запобігати онкологічним хворобам, дотримуючись елементарних норм здорової поведінки. Ми прагнемо, аби ви знали більше про одне з найважчих захворювань сучасності. Бо рак – виліковний, якщо вчасно його діагностувати!

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024