Вагітність та пологи: що включено до безоплатного пакету медичних послуг

15 Січня 2021, 16:57
1287

Національна служба здоров’я виплатила понад 1,5 мільярди гривень закладам, які мають контракт на надання медичної допомоги при пологах.

Вже понад 187 тисяч роділь в Україні отримали безоплатну медичну допомогу, повідомляють у пресслужбі НСЗУ.

З 1 квітня 2020 року жінки можуть обирати, у кого та де спостерігати неускладнену вагітність. У свого сімейного лікаря чи у гінеколога в жіночій консультації. Крім того, українки мають право на вибір гінеколога, який буде вести вагітність, та вибір пологового будинку, в якому народжувати. При цьому місце проживання чи прописки не має значення. Жодних благодійних внесків платити не потрібно.

До безоплатного пакета допомоги при пологах включено моніторинг стану вагітної, породіллі та новонародженого, медичну допомогу при фізіологічних пологах, що надається черговою акушерською бригадою, медичну допомогу при ускладнених пологах та кесаревому розтині, зниження больових відчуттів у жінки під час пологів, зокрема епідуральну анестезію, стабілізацію стану дитини після народження, вакцинацію немовляти, згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, лікарські засоби з Нацпереліку та витратні матеріали, а також ті лікарські засоби, що закуповуються МОЗ в централізованому порядку та харчування під час перебування у стаціонарі.

Породілля має право отримати повний обсяг послуги, незалежно від місця реєстрації чи фактичного проживання. Перебування у палаті підвищеного комфорту та інші додаткові послуги належать до категорії платних послуг. 

До гінеколога пацієнтка може звернутися без направлення. Його допомога безоплатна, якщо заклад уклав відповідний договір із Національною службою здоров’я за пакетом «Амбулаторна медична допомога». До амбулаторної допомоги за Програмою медичних гарантій входять, зокрема, УЗД для вагітної, загальноклінічні та біохімічні лабораторні обстеження, спостереження чи лікування в амбулаторних умовах та в умовах денного стаціонару.

Якщо жінка потребує госпіталізації для збереження вагітності, то вона отримує таку допомогу також безоплатно. У межах пакету стаціонарної медичної допомоги. Для планової госпіталізації потрібне електронне направлення від лікаря, який спостерігає вагітну. Невідкладна медична допомога надається без направлення.

При народженні батькам немовля видають медичний висновок про народження дитини. Це – електронний документ, який містить перелік відомостей про малюка та є підтвердженням його народження. Медичний висновок про народження дозволяє користуватися сервісом єМалятко та отримувати лише за однією заявою до дев’яти послуг від різних органів влади онлайн. 

Протягом квітня-грудня 2020 року понад 187 тисяч пацієнток отримали допомогу при пологах безоплатно за Програмою медичних гарантій. На сьогодні НСЗУ виплатила понад 1,5 мільярди гривень закладам, які мають контракт на надання медичної допомоги при пологах. Таких закладів 398. 70 з них – спеціалізовані пологові будинки та перинатальні центри.

Найбільше коштів отримали Київський пологовий будинок № 5 – майже 35 млн грн, Перинатальний центр Києва – понад 33 млн грн та Львівський обласний перинатальний центр – 31 млн грн. 

Медична допомога при пологах залишається пріоритетним напрямком і у цьому році. Також буде запроваджено окремий пакет послуг «Ведення вагітності в амбулаторних умовах». 

Отже, в Програмі медичних гарантій-2021 також буде передбачено  найважливіші види медичної допомоги на первинному, амбулаторному та стаціонарному рівнях для того, щоб надавати якісну медичну допомогу вагітним та породіллям.  

Читайте також: В Україні на посттранспланційний супровід виділили 56 мільйонів гривень

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024