Паліативну допомогу за Програмою медгарантій надають понад 480 закладів

14 Січня 2021, 13:31
1373

Найбільше закладів, що надають паліативну медичну допомогу, є у Львівській області  41, Дніпропетровській  33 та Харківській  25.

В Україні, за оцінкою Українського центру суспільних даних, паліативної допомоги потребують понад 320 тисяч пацієнтів.  Також супроводу та підтримки потребують члени їхніх родин, повідомляють у пресслужбі НСЗУ.

Паліативна медична допомога, як окремий вид медичної допомоги у нашій країні, закріплена законодавчо з 2011 року. Але до того, як Національна служба здоров'я не виділила цей вид медичної допомоги в окремий пакет у Програмі медичних гарантій, таку допомогу в Україні надавали лише кілька десятків закладів. Запровадження окремого пакету у Програмі медичних гарантій дало поштовх розвитку мережі закладів, які надають паліативну допомогу.

Ефективна паліативна допомога - це цілий комплекс медичних, психологічних та соціальних послуг, потрібних не лише пацієнту із паліативним діагнозом, а й членам його родини. У програмі медичних гарантій на поточний рік є два пакети послуг  «Мобільна паліативна медична допомога дорослим та дітям» та «Стаціонарна паліативна медична допомога дорослим та дітям».

На сьогодні 483 медичних закладів уклали договори про надання паліативної допомоги з НСЗУ. 

Зокрема, 431 медичний заклад надає паліативну допомогу в стаціонарі, 203 заклади мають договори з НСЗУ на надання мобільної паліативної допомоги. 

Найбільше закладів, що надають паліативну медичну допомогу, є у Львівській області  41, Дніпропетровській  33 та Харківській  25.

Серед медичних закладів, законтрактованих на надання паліативної медичної допомоги, є онкологічні центри, дитячі лікарні, протитуберкульозні, інфекційні заклади охорони здоров’я, Центри з лікування ВІЛ/СНІДу, а також багатопрофільні лікарні. Серед них такі потужні заклади як  Київська міська лікарня № 8, Дніпропетровська обласна клінічна дитяча лікарня, Львівська перша міська клінічна лікарня імені князя Лева та інші. 

Також договір з НСЗУ на надання паліативної допомоги підписали 12 монопрофільних закладів-хоспісів. 

У 2020 році за напрямом «паліативна допомога» Національна служба здоров’я України виплатила закладам, що уклали договори на надання паліативної допомоги, понад 508 мільйонів гривень.

НСЗУ оплачує саме медичну складову паліативної допомоги. Згідно з визначенням ВООЗ, медична складова у паліативній допомозі - це полегшення болю та інших симптомів, що має бути спрямовано на підтримку або поліпшення якості життя і оптимізацію фізичної і когнітивної функції пацієнта протягом усього періоду хвороби. 

Національна служба здоров'я оплачує винятково медичні послуги тим закладам, які відповідають вимогам. 

У формуванні вимог НСЗУ спирається на національні нормативно-правові акти та міжнародні практики та підходи. Зокрема, на рекомендаціях ВООЗ, звітів для ВООЗ та стандартів Національного інституту охорони здоров'я та вдосконалення медичної допомоги Великої Британії (NICE). До формування вимог на 2021 рік залучені кращі експерти з цього виду медичної допомоги, а також представники громадських та пацієнтських організацій. 

Серед вимог до закладів, які надаватимуть паліативну допомогу за договором з НСЗУ у 2021 році  обов’язкове забезпечення кисневої або респіраторної підтримки. 

Паліативна медична допомога має бути комплексною. Пацієнт має отримати повний спектр медичної допомоги, якого він потребує. Про це наголошує ВООЗ. І це є у вимогах НСЗУ щодо цього пакету медичних послуг. Де передбачена, зокрема, можливість виконати певні лабораторні аналізи та інструментальні обстеження без переведення і звернення до інших медичних закладів. 

Правила, за якими пацієнт може отримати паліативну допомогу, у цьому році залишаються незмінними. У стаціонарі або вдома пацієнт отримує безоплатно: лікування симптомів захворювання, ефективне знеболення, респіраторну (дихання) та нутрітивну (медичне харчування) підтримку, психологічну допомогу, а також навчання родини та доглядачів особливостям догляду за людиною, запобіганню можливих ускладнень та дотриманню рекомендацій.

Щоб отримати паліативну допомогу безоплатно, пацієнт має звернутися до свого сімейного або лікуючого лікаря. Він випише направлення на отримання мобільної чи стаціонарної допомоги.

Читайте також: Спростували фейк, що вакциновані від COVID-19 заражають інших штучним вірусом

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024