В Україні 84% випадків смертності зумовлені неінфекційними хворобами

13 Січня 2021, 16:23
797

Більша частина (84%) усіх випадків смертності у країні зумовлені неінфекційними хворобами.

Про це повідомила заступниця міністра охорони здоров’я України Ірина Садов’як під час брифінгу 13 січня.

До неінфекційних хвороб належать: серцево-судинні захворювання, діабет, онкологічні захворювання, хронічні обструктивні захворювання легень, психічні розлади.

Люди, які страждають від перелічених хвороб, належать до груп ризику в умовах пандемії та є особливо вразливими до вірусної інфекції COVID-19. Найбільш серйозними ускладненнями від ССЗ є інсульт та інфаркт. Згідно з дослідженнями, у 2019 році в Україні сталося 127,5 тисяч інсультів. Щороку в Україні реєструють 50 тисяч випадків інфаркту міокарда.

З огляду на значне поширення серед українців серцево-судинних захворювань МОЗ закликає до первинної профілактики: відмови від надмірного споживання тютюну та алкоголю, збалансованого харчування (зокрема, відмови від надмірного споживання солі, натомість введення в раціон достатньої кількості овочів та фруктів), фізичної активності замість “сидячого” способу життя.

Вторинна профілактика спрямована на своєчасне виявлення факторів ризику, своєчасну діагностику та лікування.

Питання боротьби з неінфекційними хворобами на державному рівні вирішується шляхом реалізації Програми «Доступні ліки», якою передбачена реімбурсація, механізм відшкодування державою вартості лікарських засобів пацієнтам, які живуть із серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою, цукровим діабетом ІІ типу.

Лікування інсультів та інфарктів входить до пріоритетних пакетів медичних послуг МОЗ та НСЗУ та компенсується за підвищеними тарифами. Для цього заклад охорони здоров’я повинен відповідати переліку вимог для надання таких послуг: мати в наявності обладнання, ліки та медичних працівників, які можуть надавати кваліфіковану допомогу.

Договір про надання медичної допомоги у разі інсульту підписали 192 українських медичних заклади, про лікування у разі інфаркту – 65.

Читайте також: За святковий вікенд до Луцької міської лікарні звернулося понад 170 людей

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024