На Рівненщині приїзд швидкої допомоги залежатиме від стану пацієнта

13 Січня 2021, 14:45
625

Приїзд парамедиків на виклик жителів Рівненщини відтепер залежатиме від стану пацієнта, це передбачили постановою Уряду, що набула чинності з 1 січня 2021 року.

Про це повідомляють на сайті Рівненської ОДА.

Тепер працівники обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф плануватимуть свою роботу залежно від стану пацієнта, що поділяють на чотири категорії: критичні, екстрені, неекстрені і непрофільні.

«Категорію визначатиме диспетчер-оператор Центру екстреної медичної допомоги. Всі виклики нашої області надходять в єдину диспетчерську у Рівному. Далі наш фахівець відправляє на виклик найближчу бригаду. Час прибуття машини екстреної допомоги залежить від стану пацієнта та обставин подій виклику», – зазначив в.о директора КП «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Рівненської обласної ради Андрій Бортнік.

Відтепер виклики поділяються на:

Критичний стан – це стан, який безпосередньо загрожує життю людини.

Симптоматика: відсутність дихання або неефективне дихання, сильна кровотеча, стани, зумовлені впливом зовнішніх чинників (удар струмом, блискавкою тощо), інтоксикація чи отруєння.

Прибуття швидкої за 10 хвилин.

Екстрений стан – це стан пацієнта, який загрожує життю та здоров’ю і може різко погіршитися у разі несвоєчасного надання допомоги.

Прибуття швидкої за 10 хвилин.

Неекстрені – пацієнт не перебуває в невідкладному стані, втім потребує огляду медпрацівника.

Симптоматика: підвищена температура, артеріальний тиск або підозра на пневмонію.

У таких випадках диспетчер радить звернутися до сімейного лікаря або ж надає консультацію. Такий виклик може бути переданий до чергового центру первинної медико-санітарної допомоги. Якщо не буде можливості виїхати до пацієнта лікарю ПМСД – диспетчер направить до нього бригаду «швидкої», яка не виконує критичні або екстрені виклики.

Непрофільні – стан, який не є невідкладним та не потребує надання медичної допомоги в межах компетенції бригад екстреної медичної допомоги.

Симптоматика: порушення свідомості, ознаки кровотечі, гострий мозковий інсульт, розлади дихання.

Диспетчер радить звернутися до сімейного лікаря.

Раніше виклики поділялися на екстрені та неекстрені, а доїзд швидкої залежав від територіального принципу: у сільській місцевості (доїзд бригади до 20 хвилин), у місті – 10 хвилин.

Читайте також: Медичні заклади Рівненщини готові до загострення ситуації із COVID-19

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024