Ліки за програмою реімбурсації можна отримати у понад 8 400 аптеках

12 Січня 2021, 17:51
592

З початку 2021 року лікарі виписали понад 145 тисяч е-рецептів на «Доступні ліки».

85% з них вже погашено, тобто пацієнти отримали необхідні їм ліки, повідомляють у пресслужбі НСЗУ. 

З початку 2021 року договір з Національною службою здоров’я України на відпуск препаратів за Державною програмою реімбурсації «Доступні ліки» мають 987 юридичних осіб. У рамках програми реімбурсації безоплатно або з незначною доплатою лікарські препарати проти серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, цукрового діабету ІІ типу та ревматичних хвороб можна отримати у 8 411 аптеках і аптечних пунктах по всій країні. 

НСЗУ продовжує укладати договори з аптеками. Ті аптечні заклади, що не увійшли до програми в 2021 році, мають можливість укласти новий договір з НСЗУ та відпускати ліки за програмою реімбурсації. 

Якщо найближча аптека з початку 2021 року не відпускає “Доступних ліків”, з електронним рецептом можна звернутись до іншої аптеки, яка має договір з НСЗУ. Незалежно від місця проживання чи місця, де лікар виписав електронний рецепт. 

На сьогодні залишається чинним Реєстр лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, що містить 264 позиції: 

  • 200 препаратів передбачено для лікування серцево-судинних захворювань; 
  • 48 – для лікування діабету ІІ типу; 
  • 15 – від бронхіальної астми; 
  • 1 – для лікування ревматичних хвороб. 

У переліку 85 лікарських засобів, які є повністю безоплатними для пацієнтів:

  • 62 препарати - для лікування серцево-судинних захворювань; 
  • 17  - для лікування діабету ІІ типу; 
  • 6 - для лікування бронхіальної астми. 

З початку цього року лікарі виписали понад 145 тисяч електронних рецептів на «Доступні ліки». 85% з них вже погашено, тобто пацієнти отримали необхідні їм ліки.  

Рецепт на «Доступні ліки»  електронний, і виписує його лікар первинки, з яким у пацієнта укладена декларація. Щоб отримати ліки за цією програмою, потрібно звернутись до свого лікаря, з яким укладена декларація. Він призначить ліки і випише електронний рецепт, в якому буде зазначено міжнародну непатентовану назву препарату – діючу речовину.

На телефон пацієнта надійде смс з номером рецепту, який необхідно назвати в аптеці. Якщо пацієнт не використовує мобільний телефон, лікар надасть інформацію про рецепт на папері. У вигляді інформаційної пам’ятки, яка міститиме номер рецепту та код підтвердження. Далі - прийти до аптеки, яка бере участь у програмі і підписала договір з НСЗУ, назвати номер рецепту фармацевту та обрати потрібні ліки. 

Перелік аптек, який щодня оновлюється, є на сайті НСЗУ. Також дізнатися, де розташована найближча аптека з «Доступними ліками», можна дізнатися, зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за безкоштовним номером 16-77. 

Читайте також: Первинна медична допомога: що зміниться у тестуванні пацієнтів з підозрою на COVID-19

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024