Луцькі медики разом з білоруськими колегами провели унікальну операцію

31 Грудня 2020, 12:24
1290

Хірурги відділення ургентної хірургії Луцької міської лікарні разом з білоруськими колегами з Бреста вперше виконали надзвичайно технічно складне оперативне втручання – пілорозберігаючу панкреатодуоденальну резекцію.

Про це повідомляють на сторінці медзакладу в мережі.

«Звернувся пацієнт, чоловік 58 років, у якого діагностували рак головки підшлункової залози із механічною жовтяницею. Хворий з таким діагнозом – кандидат на велику хірургічну операцію, оскільки крім хронічних змін в підшлунковій залозі часто мають і інші ураження цього органу та прилеглих», -– розповідає завідувач відділення ургентної хірургіїї Артем Комарницький.

Медики видалили головку підшлункової залози із пухлиною, дванадцятипалої кишки та частково загальної жовчної протоки зі збереженням пілоричного відділу шлунка та відновлення шлунково-кишкового тракту за рахунок анастомозів, а також зробили резекцію ворітної вени із поновленням прохідності.

Ще одному 40-річному пацієнту, який поступив з діагнозом хронічний панкреатит, вірсунголітіаз (конкременти в протоці підшлунковоі залози), киста головки підшлункової залози виконали операцію Фрея – анастомоз протоки залози із тонким кишківником.

«Також, до нас потрапила 51-річна пацієнтка з діагнозом «рецидивна грижа стравохідного отвору діафрагми», яка виникла повторно. Провели лапароскопічну фундоплікація по Тупе – повторне лапароскопічне втручання із заміною методики операції. Тобто, операція відбулась без розрізів за допомогою лапароскопа зі спеціальними інструментами», – йдеться у дописі.

Лікарі розповідають, що таким чином зробили пацієнтці мінімальну операційну травму. максимально скоротили її перебування в стаціонарі, термін лікування і реабілітації, а також отримали хороший косметичний ефект. Тобто, відсутні післяопераційні дефекти у вигляді великих швів.

Наразі усі пацієнти виписані зі стаціонару у задовільному стані.

Читайте також: В Україні виявили 9 699 нових хворих на коронавірус



Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024