Рік тому у Ковелі вперше пересадили серце: як це було

25 Грудня 2020, 16:21
Команда медиків, які провели першу пересадку серця в Ковелі 1802
Команда медиків, які провели першу пересадку серця в Ковелі

Рік тому у Ковельському МТМО було пересаджене перше серце.

Реципієнтом став 56-річний Василь Міговка.  Його в кілька разів збільшене серце уже ледь качало кров і без трансплантації він не мав жодних шансів. Перед операцією чоловік жартував: «Попав під джек-пот!», повідомляє IDonor: Всеукраїнська платформа донорства

«Відновлюємо хронологічні події того дня, завдяки якому в нашій країні розбудову дієвої незалежної системи трансплантації уже не спинити», – йдеться у дописі.

О п'ятій ранку Ірину Заславець розбудив дзвінком Гаврил Ковтун зі словами: «На нас чекають великі справи! У Ковелі є донор. Виїзд з Інституту серця плануємо в дев’ятій.  Чекаємо на тебе і на реципієнта. Він уже в дорозі».

О дев'ятій годині, зустрівши на виході з кабінету Бориса Тодурова, який всю ніч прокручував в голові весь процес, відновлював етап за етапом, щоб нічого не упустити, усі виїхали до Ковеля. До місця призначення (Ковеля) добиралися чотирма автівками: півтисячі кілометрів, сім годин у дорозі. Ірина приїхала останньою. На той час лікарі уже в операційній. Виявилося, поки всі їхали, показники донора почали критично падати і, щоб його остаточно не втратити, лікарі ухвалили дуже сміливе рішення – під’єднали його до апарату штучного кровообігу. Саме це і зберегло серце.

Читайте також: «Поспішаю жити». Історія лікаря Олега Самчука

Наступні шість годин: три операційні, дві команди, які бачать один одного вперше в житті, але працюють як одне ціле. І за п’ять годин донорське серце робить свій перший самостійний удар. Ще через трішки часу починає працювати і нирка, яку Oлег Самчук із командою пересаджують під «Hero» Енріке Іглесіаса. 

«До опівночі обидва пацієнти уже будуть в реанімації, ще одна нирка поїде у Київ, а всі учасники процесу – по готелях відпочивати. Результат того дня: ще сім пересаджених за рік сердець. І розуміння найголовнішого: трансплантації в Україні бути», – пишуть у спільноті.

Читайте також: Від томографії ока до пересадки серця: як працює Ковельське медичне об’єднання​​​​​​​ 

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024