Як працює Іваничівська лікарня в умовах пандемії

20 Грудня 2020, 11:21
441

Іваничівську центральну районну лікарню оглянув за дорученням голови облдержадміністрації перший заступник голови ОДА Сергій Мовенко.

Про це інформують у пресслужбі Волинської ОДА.

Наразі заклад є одним із опорних закладів Волині, що надають стаціонарну медичну допомогу пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19. Для цього, медзаклад заключив із НСЗУ угоду на надання пакету послуг, тож медики тут отримують відповідну оплату праці.

Як повідомила керівниця закладу Алла Баранчук, на сьогодні в лікарні працює 275 людей і заборгованості по заробітній платі та інших статтях – немає. Послуги згідно з заключеним з НСЗУ контрактом – безкоштовні. Платними є лише медогляди. Рентген безкоштовний за направленнями сімейного лікаря, без направлення – в межах 35 гривень.

Загалом у лікарні є три стаціонари: реанімаційне, терапевтичне та інфекційне відділення та повністю укомплектована лабораторія, завідувач якої – кандидат медичних наук. Тож мають можливість проводити на місці ІФА тестування. Також мають 47 концентраторів для забезпечення киснем ліжок.

Щодо решти обладнання, то найбільше потребують комп'ютерного томографа.

Окрім цього, порушили ще одне проблемне питання – завершення ремонту на першому і другому поверсі, аби розширити в перспективі перелік послуг, які можуть надавати.

Тож заступник очільника області вирішив ознайомитися із роботою лікарні ближче та оглянув приймальне, неврологічне, хірургічне, реанімаційне відділення та операційний блок.

Слід зауважити, що приміщення закладу нещодавно відремонтоване не лише ззовні, а й зсередини. Капітальний ремонт та термореновація були проведені тут кілька років тому коштами Державного фонду регіонального розвитку. Частину робіт в лікарні виконали та продовжують робити ще й власними силами. Тож на сьогодні – це сучасний та комфортний медзаклад.

Однак, перший та другий поверх – взагалі не розпочаті, адже вартість такого обсягу робіт не під силу ні місцевій лікарні, ні місцевому бюджету. Додаткові приміщення дозволили б закладу розширити пакет послуг, адже, як відомо, з 1 квітня 2020 року запрацювала Програма медичних гарантій на рівні вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги. Заклади охорони здоров’я, які надають вторинну (спеціалізовану) медичну допомогу, розпочали роботу за договорами з НСЗУ, і саме від цього залежить розмір фінансування, яке отримує лікарня.

«Ми не можемо, як опорні лікарні з потужним обладнанням, лікувати гострі чи складні випадки, але ми можемо лікувати хронічні захворювання. Зокрема можемо займатися реабілітацією, паліативною допомогою, лікувати та оперувати планових пацієнтів. В перспективі свою роботу ми бачимо так. На сьогодні ми готові підписати додаткові пакети послуг, але для цього потрібні приміщення», - сказала головна лікарка Алла Баранчук.

За її словами, на сьогодні тут дуже добре розвинута неврогологічна служба – є відділення та спеціалісти, але бракує другого етапу. Для прикладу, гострий перебіг хвороб, що потребує залучення потужного обладнання (для прикладу, інсульти) зазвичай лікується у Нововолинську. Однак, реабілітацію можна проходити на місці - в іваничівській лікарні. Аналогічно планують працювати і з паліативною допомогою.

Оглянувши масштаб робіт незавершених приміщень, заступник голови ОДА Сергій Мовенко, в першу чергу, порадив виготовити проєктно-кошторисну документацію, аби знати необхідну суму.

«У наступному році буде багато програм, у які можна буде включити ваш проєкт. Місцевій владі необхідно проаналізувати скільки коштів зможуть виділити із місцевого бюджету. Але першочергово необхідно виготовити проєктно-кошторисну документацію, бо щоб знайти фінансування, необхідно знати вартість робіт. Не менш важливо – чітко прописати, що саме ви плануєте зробити на першому і другому поверсі, які відділення чи послуги плануєте надавати. Тим більше, що ваш заклад повністю перепрофільований під ковідний госпіталь», – сказав на завершення заступник голови ОДА.

Читайте також: У Рівненській обласній лікарні готові приймати хворих на коронавірус








Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024