Понад два мільйони українців користуються програмою «Доступні ліки»

16 Грудня 2020, 12:49
1133

Національна служба здоров’я закуповує медичні послуги, які потрібні українцям в тих закладах, які можуть надати допомогу якісно і безпечно, з квітня 2019 року НСЗУ адмініструє програму реімбурсації «Доступні ліки» для пацієнтів.

Про це повідомляють на сторінці НСЗУ в мережі.

Програму запровадив Уряд у 2017 році, але відтоді вона суттєво змінилась. З 1 квітня 2019 року паперовий рецепт став електронним, а маршрут пацієнта - набагато зрозумілішим та зручнішим.

На сьогодні в програмі «Доступні ліки» 264 лікарських засоби, серед них 85 пацієнт може отримати безоплатно.

Всі ці ліки пацієнт може отримати за рецептом в аптеці безоплатно або з незначною доплатою. В програму входять ліки як українських виробників – зараз їх 60%, так і іноземних – їх 40%.

У 2020 році НСЗУ виплатила аптекам понад 874 мільйони гривень за відпущені лікарські засоби пацієнтам. Програмою «Доступні ліки» користується 2 мільйони 490 тисяч людей.

На сьогодні, партнерами НСЗУ є 9 тисяч аптек, у минулому році їх було понад 7 тисяч. А на початку дії програми, коли рецепт на ліки ще був паперовим, і НСЗУ не адмініструвала програму Доступні ліки, таких аптек було всього 3 тисячі.

Загалом у партнерстві з НСЗУ 9050 аптека, де пацієнти можуть отримати «Доступні ліки». У понад шести тисяч із них ліки відпускали по рецепту впродовж останніх семи днів. До речі, понад 2 тисячі місць відпуску знаходяться у селах і смт.

З початку 2020 року виписали майже 13 мільйонів е-рецептів. 85,5% з них – погашені. Найбільше рецептів виписали у Дніпропетровській області – 1,3 мільйона та Харківській – понад мільйон. Найактивніше рецепти погашають у Запорізькій області – 87% рецептів погашено та Львівській – 87%.

За останню добу до програми «Доступні ліки» приєдналися понад 2 тисячі пацієнтів. А за останній тиждень користувачів побільшало на 12 тисяч (це плюс 0,5%)

Найбільше е-рецептів за Програмою з початку року виписали на ліки від серцево-судинних захворювань – понад 10 мільйонів із загальної кількості майже 13 мільйонів.

Перелік аптек постійно оновлюється. Кожного місяця їх кількість збільшується в середньому на 100. Аптеки з Доступними ліками працюють і у великих містах, і у сільській місцевості.

Наступного року ми пропонуємо розширити програму реімбурсації «Доступні ліки». НСЗУ пропонує:

включити до програми ліки для первинної та вторинної профілактики серцево-судинних захворювань, зокрема для пацієнтів, які перенесли інфаркт або інсульт;

розширити програму реімбурсації на лікарські засоби для людей з розладами психіки та поведінки. Зокрема, це лікування таких захворювань як ПТСР, шизофренія, афективні розлади, в тому числі депресія, невротичні розлади та епілепсія.

З липня заплановане розширення переліку лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, для пацієнтів з цукровим діабетом І типу та нецукровим діабетом. Реімбурсація препаратів інсуліну стане частиною Програми медичних гарантій.

Читайте також: Експерти спростували фейк, що програму «Доступні ліки» скасували

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024