У Великій Британії починають вакцинацію від коронавірусу

04 Грудня 2020, 11:48
892

Велика Британія стане першою країною у світі, де почнеться масове щеплення від коронавірусу.

Про це повідомляють на сайті BBC Україна.

Британський регулятор затвердив вакцину Pfizer/BioNTech для широкого використання. Вона забезпечує до 95% захисту від COVID-19 і є безпечною, заявили у Британії. Найближчими днями почнеться щеплення груп ризику.

Велика Британія вже замовила 40 мільйонів доз – їх вистачить, щоб вакцинувати 20 мільйонів людей. Близько 10 мільйонів доз доставлять найближчим часом. Це найшвидший випадок розробки вакцин. Те, що зазвичай займає роки, вчені зробили за 10 місяців. У Національній службі здоров'я Британії (NHS) заявили, що готові розпочати вже наступного тижня.

Але людей закликають дотримуватися карантину – соціальної дистанції, мити руки і носити маску. А також ізолюватися у випадку хвороби.

Що це за вакцина?

Це новий тип, який називається матрична РНК-вакцина.

Вона використовує крихітний фрагмент генетичного коду коронавірусу, щоб навчити організм боротися з COVID-19 та створити імунітет.

Вакцину мають зберігатися при температурі -70 градусів і транспортувати у спеціальних ящиках з сухим льодом. Після доставки її можна зберігати до п'яти днів у холодильнику.

Хто і коли отримає вакцину?

Експерти склали попередній список пріоритетів, хто і коли отримуватиме вакцину.

Йдеться про людей з груп ризику – мешканці та персонал будинків для літніх людей, люди старші 80 років, медичні та соціальні працівники.

Вони отримають перші запаси. Масова імунізація всіх людей старших 50 років, а також молодих, які мають хвороби, може відбутися у 2021 році, коли буде більше вакцин.

Її вводять у вигляді двох ін'єкцій з інтервалом у 21 день.

Найближчим часом у Британії очікують на схвалення ще кілька вакцин – від американської компанії Moderna, яка використовує ту саму технологію.

У Британії вже замовили сім мільйонів доз цих вакцин, які можуть бути готові вже навесні. Велика Британія також замовила 100 мільйонів доз різних типів вакцин від Оксфордського університету і компанії AstraZeneca.

Читайте також: В Україні виявили 15 131 нового хворого на коронавірус

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024