У Луцьку на ВІЛ та гепатит С тестують медиків

27 Листопада 2020, 16:20
1376

Лікарі Волинського обласного центру громадського здоров'я та Волинського обласного територіального медичного об’єднання захисту материнства і дитинства взяли участь в акції з тестування на вірусні гепатити та ВІЛ.

Про це повідомляють на сторінці Волинського обласного центру громадського здоров'я в мережі.

«Чому ми тестуємося на вірусні гепатити, ВІЛ та закликаємо це зробити інших? Ми четверо – лікарі, тобто в групі найвищого ризику (як усі медичні працівники) заразитися вірусними гепатитами В і С. Але будьмо відверті, незалежно від професії, всі ми можемо опинитись у групі ризику. Ніхто не застрахований від випадкової травми, ДТП чи хірургічних втручань. Ми регулярно ходимо на манікюр, до косметолога і стоматолога. Спілкуємося із великою кількістю людей, але знайомства не розпочинаємо із запитання «Чим ти хворієш?». Тож бути впевненим, що ти здоровий та не становиш загрози для найдорожчих, дуже важливо», – каже лікарка Ірина Грабовська-Микитюк.

Чому варто пройти швидкий тест на вірусні гепатити В і С та ВІЛ-інфекцію?

Щоб знати, що ти не інфікований, якщо інфікований, тоді якомога швидша постановка діагнозу дає високі шанси на успішне лікування. Гепатит С можливо вилікувати. Розвиток ускладнень від гепатиту В можна за допомогою ліків значно сповільнити. Терапія ВІЛ-інфекції на ранніх стадіях дає змогу вести звичайний спосіб життя, тобто не страждати від частих важких інфекцій, почуватися добре, народжувати здорових дітей.

Щоб знати, що ти не є джерелом інфекції для рідних і близьких, з якими перебуваєш в тісному контакті. В іншому випадку – докласти зусиль, щоб їх не заразити, дотримуючись певних правил.

Для лікарів важливо також бути впевненими, що самі не становлять загрози для пацієнтів і можуть зі спокійним серцем піклуватися про тих, хто довірився.

Щоб мати можливість допомогти іншим, якщо хтось потребуватиме. Тільки людина, яка не інфікована вірусними гепатитами В і С та ВІЛ-інфекцією може бути донором.

Щоб власним прикладом показати: дбати про своє здоров’я та здоров’я тих, хто поруч – найважливіше.

Пройти швидкий тест на вірусні гепатити та ВІЛ-інфекцію може кожен. Це швидко, просто і безплатно. Зверніться до свого сімейного лікаря, здайте краплю крові з пальця і вже за 15-30 хвилин отримайте результат. Обстежитись можна в рамках Європейського тижня тестування. Акція громадського здоров’я триває у Луцькому центрі первинної медичної допомоги №1 (вул. Бенделіані, 7) з 10.00 до 13.00.

Читайте також: На Волині виявили 367 нових хворих на коронавірус, четверо людей померли



Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024