Як правильно викликати екстрену медичну допомогу

26 Листопада 2020, 14:52
1754

При раптовому погіршенні стану здоров’я та загрозі життю дуже важливо вчасно звернутись по медичну допомогу.

Про це інформують на сторінці НСЗУ в мережі.

При цьому не розгубитись, надати максимально повну та достовірну інформацію диспетчеру, який відповість на дзвінок за номером 103. Також чекаючи на бригаду, можна зробити певні дії, які допоможуть отримати невідкладну допомогу якнайшвидше.

Пропонуємо наступний алгоритм виклику та очікування:

Незважаючи на хвилювання, спробуйте говорити чітко та виразно. Речення мають бути короткими.

Назвіть прізвище, стать, вік людини, яка потребує невідкладної медичної допомоги. Якщо це незнайома людина, необхідно вказати стать і орієнтовний вік.

Максимально точно опишіть скарги та стан людини.

  • Не треба перебільшувати або надавати неправдиву інформацію. Адже через такі непрофільні виклики людина, яка справді потребує екстреної допомоги, може її не дочекатись: усі бригади будуть зайняті.
  • Якщо ви знаєте напевне, то вкажіть причину виникнення невідкладного стану. Наприклад: впав із другого поверху; вибух на виробництві тощо.

Відповідайте на всі уточнюючі питання диспетчера. Пам’ятайте, що ваша поведінка під час розмови з диспетчером дуже важлива. Будьте спокійним та врівноваженим, це скоротить час розмови та дасть можливість пришвидшити прибуття бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги 

Чітко виконуйте всі вказівки диспетчера під час розмови та під час очікування на.

Назвіть точну адресу виклику: район, населений пункт, вулицю, номер будинку, квартири, поверх, код домофону і номер під'їзду.

Якщо місцезнаходження вулиці або будинку невідомі, необхідно уточнити шляхи під'їзду до адреси або місця випадку та його загальновідомі орієнтири.

Повідомте, хто і з якого номера телефону викликає бригаду ЕМД.

За можливості забезпечте бригаді ЕМД безперешкодний доступ до пацієнта. Якщо ситуація дозволяє, зустріньте швидку на вулиці, щоб лікарі не витрачали час на пошук квартири.

Якщо у вашій оселі є собаки, то їх треба закрити в окремій кімнаті чи вольєрі. Це стосується будь-яких тварин, які можуть ускладнити надання медичної допомоги пацієнту.

Підготуйте документи пацієнта, паспорт та медичну документацію. У разі потреби у госпіталізації це буде необхідно передати медикам лікарні. За умов невідкладного стану значення має кожна хвилина.

Читайте також: В Україні новий рекорд: за добу виявили 15 331 нового хворого на коронавірус

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024