В Україні хочуть втричі збільшити тариф на паліативну допомогу

25 Листопада 2020, 12:35
725

В Україні паліативна допомога як окремий вид медичної допомоги закріплена законодавчо з 2011 року.

Про це інформують на сторінці НСЗУ в мережі.

З 2018 року паліативна допомога реалізується на рівні первинної допомоги, а з 1 квітня 2020 року увійшла до Програми медичних гарантій.

Українська модель паліативної медичної допомоги включає такі ланки: «сімейний лікар – мобільна служба – стаціонарна допомога (хоспіс)». Для пацієнта з обмеженим прогнозом тривалості життя це означає вибір. Перебувати або на лікарняному ліжку, або вдома з близькими людьми. Тому після стаціонару можна повернутися у рідні стіни, під нагляд та патронаж мобільної паліативної служби.

НСЗУ підписала договори про надання паліативної допомоги із 485 медичними закладами. Найбільша кількість лікарень, які надають паліативну допомогу за контрактом з НСЗУ у Львівській області – 41, на Дніпропетровщині таких закладів 33, на Харківщині – 25.

431 медзаклад надає паліативну допомогу в стаціонарі. На сьогодні Національна служба здоров’я виплатила 216,8 мільйона гривень цим закладам. 203 заклади мають договори з НСЗУ на надання мобільної паліативної допомоги. За надану мобільну паліативну допомогу пацієнтам НСЗУ виплатила цим закладам понад 176 мільйонів гривень.

Пацієнт отримує безоплатно: лікування симптомів захворювання, ефективне знеболення, респіраторну (дихання) та нутрітивну (медичне харчування) підтримку, психологічну допомогу, навчання родини та доглядачів особливостям догляду за людиною, запобіганню можливих ускладнень та дотриманню рекомендацій.

Щоб отримати паліативну допомогу безоплатно, пацієнт має звернутися до свого сімейного або лікуючого лікаря. Він випише направлення на отримання мобільної чи стаціонарної допомоги.

У 2021 році НСЗУ пропонує збільшити тариф на надання стаціонарної паліативної допомоги в 3,6 раза. Тариф на надання мобільної паліативної допомоги – в 3 рази. Але цього вдасться досягти, якщо затвердять збільшення бюджету Програми медичних гарантій на 2021 рік до 225 мільярдів гривень.

Читайте також: У 2021 році психіатричну допомогу надаватимуть мобільні мультидисципінарні команди

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024