«Медики – не раби»: працівники Волинської психлікарні вимагають зарплат за три місяці

20 Листопада 2020, 13:44
4060

Медики Волинської обласної психіатричної лікарні міста Луцька перекрили дорогу в селі Струмівка, що біля Луцька.

Це сталось вранці, 20 листопада.

Таким чином вони намагаються привернути увагу до проблеми із заробітною платою. Медпрацівники кажуть, що кілька місяців не отримують грошей за свою працю. У попередні місяці цього року також були затримки із виплатами. 

«Ми не отримуємо зарплати з серпня і ніхто не дає гарантій, що ми ці гроші отримаємо найближчим часом, – розповідає працівник Богдан Навозняк. – Сьогодні прийшли тільки найсміливіші. Людям нема за що жити. Ми збирались ще в серпні, коли з травня не давали зарплату. Тоді отримали по кілька тисяч і зараз знову проблеми».

Інша працівниця розповідає: за серпень комусь дали аванс, комусь – 80 % зарплати.

«Є діти, просимо грошей в них, стидно вже й просити. Тут нема жодного лікаря, усі – медсестри та санітарки, хоча зарплати не отримують всі. Видно, лікарям не треба. Вся лікарня знала, що буде протест. Нам сказали не йти й не позоритись. Сказали, що будуть відкривати справу. А яку справу? Я ж не прошу чиїсь гроші, а свої, чесно зароблені. По всіх лікарнях дають зарплати, а нам – ні. Треба якось добиватись, а що робити?» - каже медсестра Леся Сірко. – Скільки в нас тої зарплати? 5 тисяч з усіма надбавками й ту не дають».

Медики розповідають, що затримок та невиплати коштів у попередні роки не було.

На протест зібралось два десятки медиків з колективу понад 600 людей. Вони ходили пішохідним переходом, періодично пропускаючи автомобілі.

На місці чергували поліцейські, які пояснювали водіям, що сталось.

Згодом на місце події приїхала директорка Волинської обласної психіатричної лікарні Людмила Юрко.

«Національна служба здоров’я, з якою ми уклали договір, фінансує лише одну лікарню – міста Луцька, але з 1 квітня до нас приєднали ще одну лікарню – Олицьку, яка не має фінансування. Фактично ми отримуємо 36 % коштів від потреби. Якщо на місяць потрібно 5,3 мільйона, то ми отримуємо 2,2 мільйона», - пояснила Людмила Юрко.

З її слів, договір з НСЗУ медзаклад уклав до того, як дві лікарні об’єднали в одну структуру.

Розрахунки проводились за статистичними даними 2018 року, але при цьому враховувались показники тільки однієї психіатричної лікарні – міста Луцька.

«Розрахунки чіткі й правильні, але коли приєдналась ще одна лікарня на 240 ліжок і 360 працівників, то коштів стало не вистачати», - сказала директорка психлікарні.  

Договір на додаткове фінансування не могли укласти, тому що Олицька лікарня не мала ліцензії на медичну практику і її з труднощами закрили як юридичну структуру.

«На жаль, на державному рівні на другому етапі медреформи не врахували заклади соціального спрямування. Олицька лікарня – це заклад, який не може сам на себе заробляти кошти. Там знаходяться хворі з тривалими термінами перебування. Більше сотні пацієнтівтам перебувають більше року, а Національна служба здоров’я оплачує за лікування пацієнта після виписки. Це люди, які втратили родинні і соціальні зв’язки, їх не можна виписати, тому вони продовжують перебувати там», – повідомила Людмила Юрко.

З її слів, у Волинській обласній держадміністрації, обласній раді та управлінні охорони здоров’я контролюють ситуацію.

«Ведуться переговори про те, щоб нас дофінансували. Навіть якби нам прийшли вчасно кошти від НСЗУ, це все одно не розв'язує проблему. Загальний борг – 9 мільйонів 670 тисяч за три місяці», – каже лікарка.

Керівниця психлікарні поінформувала, що якби не провела оптимізацію медзакладу, борг був би ще більшим.

Цього року звільнили 137 людей і скоротили 40 ліжок. З грудня скоротять ще 10. Наразі у психлікарні 514 ліжок, з яких 511 зайняті.

Штат складається з 637 працівників. Більшість з них не отримують зарплат з серпня. Виняток – відділення № 12.

«Єдине відділення, яке отримує зарплати вчасно, це відділення посиленого нагляду, що в Олиці. Воно фінансується не через Нацслужбу, а Міністерством охорони здоров’я. Там знаходяться люди, які за рішенням суду проходять примусове лікування. Внаслідок того, що там є пацієнти з різних областей – Львівщини, Рівненщини, Івано-Франківська, то ті області платять за лікування своїх пацієнтів, то ті гроші пускаємо суто на заробітну плату», – розповіла головна лікарка.

Інформацію про те, що людей залякували звільненням, аби вони не виходили на протест, лікарка спростовує.

Людмила Юрко пояснила, що для того, аби отримати дофінансування, потрібно внести зміни у постанову Кабінету Міністрів № 65 «Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році». Нацслужба надіслала відповідне звернення до уряду, але оскільки засідання ще не було, його ще не розглядали.

«Раніше була медична субвенція, тому таких проблем не було. Коли подібна ситуація була влітку, то Волинська обласна рада виділила 2,5 мільйона гривень. За останні два тижні ми звертаємось в усі можливі інстанції, аби розв'язати проблему», – додала Людмила Юрко.

Під час брифінгу 20 листопада т.в.о. начальника управління охорони здоров’я Людмила Тимощук повідомила, що з обласного бюджету виділили 2,5 мільйона гривень на те, щоб погасити заборгованість. З її слів, завдяки домовленості із Міністерством охорони здоров'я та Нацслужбою здоров'я України працівники отримають зароблене до кінця року.
























 

Наталя ХВЕСИК

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024