В Україні безкоштовно діагностують і лікують ВІЛ та гепатити

07 Листопада 2020, 15:55
1777

За оцінкою ВООЗ, Україна продовжує залишатись регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ серед країн центральної Європи та Східної Азії. Аналіз ситуації свідчить, що лише кожна друга ВІЛ-позитивна людина знає про свій статус і звертається до медичного закладу.

Про це інформують на сторінці НСЗУ в facebook.

Важливо знати, що тестування на ВІЛ можна безоплатно пройти у свого лікаря, з яким укладена декларація, або у закладах, які мають відповідний договір з НСЗУ. Антиретровірусні препарати в Україні є доступними для кожної людини з ВІЛ та надаються також безоплатно.

За пакетом «Діагностика, лікування та супровід осіб із ВІЛ» НСЗУ законтрактувала 407 закладів.

З квітня по жовтень за цим напрямом НСЗУ виплатила їм понад 177 мільйонів гривень.

Пацієнт у межах цього пакету отримує такі послуги:

  • Тестування на ВІЛ та післятестове консультування.
  • Взяття під медичний нагляд, призначення антиретровірусної терапії (АРТ), консультування щодо переваг АРТ та оцінка прихильності до лікування.
  • Збір скарг, анамнезу, скринінг на туберкульоз; оцінку потреби у соціальному супроводі та психологічній підтримці; визначення приналежності до ключових груп;
  • Проведення лабораторних досліджень.
  • Видача антиретровірусних препаратів.
  • Супровід дітей, народжених від ВІЛ позитивних матерів у віці до 18 місяців.

Ще одна небезпечна група інфекційних захворювань – це гепатити – захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження.

Є 5 основних типів вірусів гепатиту: А, В, С, D і Е. Усі вони спричиняють захворювання печінки, але між ними є різниця - наприклад, типи В і С призводять до розвитку хронічного запалення і є однією з головних причин цирозу та раку печінки.

Якщо ви запідозрили у себе гепатит або у вас був контакт з кров’ю чи іншими біологічними рідинами іншої людини, зверніться до лікаря, з яким підписана декларація. Тестування швидкими тестами на вірусні гепатити В та С входить до безоплатного пакета медичних послуг на первинній ланці.

За потреби сімейний лікар призначить необхідні обстеження та випише направлення до профільного спеціаліста (лікаря-інфекціоніста чи гастроентеролога). Отримати консультацію безоплатно ви зможете у закладі, який підписав з НСЗУ договір на амбулаторну допомогу та має потрібних вам фахівців. Лише фахівець може правильно визначити діагноз, ступінь пошкодження печінки й тяжкість перебігу, а відтак призначати лікування.

В Україні лікарські засоби для лікування вірусного гепатиту C закуповують за кошти державного бюджету. Пацієнти отримують їх безоплатно.

Однією з ключових груп, серед якої спостерігається поширення ВІЛ-інфекції та гепатитів В і С, є люди, які вживають ін'єкційні наркотики. Зменшити ризик зараження цими захворювань може використання препаратів замісної підтримувальної терапії для людей з опіоїдною залежністю. Ця терапія дає змогу наркозалежним споживачам відмовитися від вживання нелегальних опіатів та зменшити ризик інфікування через ін’єкційне вживання наркотиків.

На цей вид допомоги НСЗУ законтрактувала 234 медичні заклади й виплатила їм з квітня по жовтень 18,8 мільйона гривень. За цим пакетом медичної допомоги пацієнт отримує безоплатно: препарати замісної підтримувальної терапії, план спостереження та лікування.

Послуги пацієнт може отримати амбулаторно або стаціонарно, якщо він перебуває у стаціонарі з інших причин.

Читайте також: Максим Степанов спростував фейк про запровадження «чорних» карантинних зон в Україні

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024