Понад 30 мільйонів українців обрали свого сімейного лікаря

08 Листопада 2020, 13:09
1021

Роль медицини первинної ланки зросла як ніколи.

Про первинну медичну допомогу, співпрацю лікаря та пацієнта розповіли на сторінці НСЗУ в мережі.

Українці звертаються до свого лікаря при раптових чи хронічних захворюваннях, при необхідності отримати консультацію, щеплення, електронний рецепт на “Доступні ліки” чи електронне направлення. Телефонують до свого лікаря, з яким укладена декларація, при підозрі на коронавірус та тримають з ним зв’язок під час домашнього лікування з підтвердженим COVID-19.

На сьогодні сімейного лікаря, терапевта або педіатра обрали 30 мільйонів 777 тисяч українців. Близько півмільйона українців обрали свого лікаря лише за останні три місяці.

За час пандемії, починаючи з березня 2020 року по кінець жовтня, до роботи на первинній ланці долучились 1411 нових лікарів. Загалом на сьогодні зареєстрували майже 24 тисячі лікарів, які надають первинну медичну допомогу. Це дані з електронної системи охорони здоров’я. НСЗУ законтрактувала 1697 надавачів первинної меддопомоги. Це - на 231 більше, ніж було на кінець минулого року. Причому 75% з цих нових закладів є приватними або лікарями-ФОП.

Незалежно від того, з яким лікарем первинки уклав декларацію пацієнт – з тим, що працює в комунальному чи приватному закладі, - він отримає повний обсяг медичних послуг, передбачений Програмою медичних гарантій. Це - консультації, загальні аналізи, швидкі тести, електрокардіограма, вакцинація згідно календаря щеплень, виписка електронних рецептів «Доступні ліки», електронних направлень до лікарів-спеціалістів, на проведення досліджень чи лікування.

Крім того, заклади первинної медичної допомоги залучені до тестування пацієнтів з підозрою на COVID-19, яке здійснюють мобільні бригади.

У понад 600 медзакладах первинки працює близько 1400 мобільних бригади. Вони виїжджають за направленням лікарів до пацієнтів з підозрою на COVID-19, щоб взяти у них матеріал для проведення тестування методом ПЛР. Лише за вересень ці бригади зробили понад 278 тисяч заборів для проведення тестувань методом ПЛР. Середня завантаженість однієї бригади у вересні складала 192 забори на бригаду.

Через те, що пацієнти звертаються в першу чергу до лікаря первинної ланки та закладу первинної медичної допомоги, на них суттєво зросла навантаженість. Але це не означає, що сімейний лікар мусить працювати зі своїми пацієнтами в режимі 24/7. На відміну від невідкладної допомоги, медичні послуги первинної ланки, не відносяться до екстрених.

Читайте також: На Рівненщині готуються до погіршення ситуації з коронавірусом

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024