Експерти спростували фейк, що у Львові винайшли вакцину від коронавірусу

28 Жовтня 2020, 17:35
1551

У мережі активно поширюють інформацію, що у Львові вже є вакцина від COVID-19 завдяки роботі науковців медичного університету.

Насправді це фейк, його спростували на сторінці По той бік новин у мережі.

У тексті, який поширювали, забули вказати посилання на першоджерело, і те, що автори не збираються реєструвати вакцину.

Ось першоджерело новини про львівську вакцину – інтерв’ю виданню Еспресо https://bit.ly/37tuyo3, з якого й було висмикнуто «сенсаційні» абзаци. З того ж таки матеріалу можна дізнатися не лише про те, що львівський професор заявив про розробку універсальної вакцини від Covid-19 та від всіх наступних вірусів, а і про те, що автори не збираються займатися реєстрацією вакцини, тому що «з нашою бюрократією треба підготувати мільйон паперів». Тобто, за словами професора Ростислава Білого, саме «папірці», а не відсутність матеріально–технічної бази й тих же лабораторій відповідного класу, стали на заваді.

Про рівень готовності львівської вакцини можна зробити висновок хоча б з такої пропозиції професора журналістці: «Ми зробили свою вакцину за місяць. Але ви готові ризикнути та вколоти її собі? Не знаєте, яка точно потрібна доза, яку кількість колоти, чи потрібно робити премедикацію».

Тому залишається покладатися лише на своє критичне мислення. Навіть якщо ви не слідкуєте за станом розробки вакцини чи «диво–ліків» у світі, достатньо поставити собі кілька питань:

  • наскільки «справжній» ЗМІ, який поширив цю новину: чи вказано авторство статті, контакти головного редактора, юридична адреса, відомості про цілі та засновників;
  • хто говорить про це, як сприймає наукова спільнота і конкретні науковці;
  • чи опублікували цю новину центральні ЗМІ та телеканали,
  • чи ви бачили її лише як репост у групах ФБ;
  • чи похвалився вже цим «проривом» міністр охорони здоров'я, інші зацікавлені особи;
  • які результати видає гугл, якщо пошукати заголовок, прізвища, препарати, які згадують у матеріалах. Часто гугл першими варіантами видає саме посилання на спростування фейків від ВООЗ, ЗМІ.

Читайте також: Експерти спростували фейк, що коронавірус нежиттєздатний на поверхнях

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024