З початку року в Україні менше 60% дітей отримали вакцину від поліомієліту

24 Жовтня 2020, 14:32
1461

24 жовтня — Всесвітній день боротьби з поліомієлітом.

Про це інформують на сторінці Центру громадського здоров'я у мережі.

Ця подія приурочена до дня народження Джонаса Солка — американського вірусолога, який створив інактивовану вакцину (ІПВ, англ. IPV) проти поліомієліту. Успішне застосування інактивованої (убитої) та оральної (живої) поліомієлітних вакцин (жива вакцина Себіна, ОПВ, англ. OPV) дало підстави для створення 1988 року Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту (ГІЛП).

Поліомієліт — це гостре інфекційне захворювання.

Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, заражені їжу та воду. Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована людина — як дитина, так і дорослий. Але найбільш сприйнятливі до вірусу діти у віці до п’яти років.

Перебіг недуги характеризується ураженням ЦНС, виникненням паралічів. Хвороба може призвести до смерті.

Гострий в’ялий параліч (ГВП) — індикатор якості епіднагляду за поліомієлітом.

З початку року в Україні зареєстрували 66 випадків ГВП, зокрема: Дніпропетровська область — 9, Київська та Одеська області — по 6, Волинська та Полтавська області — по 5, Херсонська та Запорізька області — по 4, Сумська, Тернопільська, Івано-Франківська, Чернігівська області та м. Київ — по 3, Миколаївська, Закарпатська та Черкаська області — по 2, Харківська, Хмельницька, Рівненська, Чернівецька, Кіровоградська та Житомирська області — по 1.

ВООЗ рекомендує, щоб усі країни, зокрема ті, мешканці яких часто подорожують і відвідують країни та райони, постраждалі від поліомієліту, посилили нагляд за випадками гострого в’ялого паралічу (ГВП) з метою швидкого виявлення будь-якого нового імпорту вірусу.

Поліомієліт неможливо вилікувати, але смертельно небезпечній хворобі можна запобігти.

Вакцинація — єдиний надійний спосіб уникнути недуги. Шістьох доз вакцини достатньо, щоб сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя. В Україні є ефективні вакцини в достатній кількості, закуплені державним коштом. Вакцини є безкоштовними для дітей. Навіть якщо дитина пропустила щеплення за Календарем профілактичних щеплень, вона може надолужити його безоплатно.

За 9 місяців цього року лише 59,6% дітей першого року життя, які потребують обов’язкових щеплень, отримали всі три дози вакцини для профілактики поліомієліту. Охоплення щепленнями в інших вікових категоріях: 18 місяців — 63,7%, 6 років — 64,2%, 14 років — 63,3%. За оцінками ВООЗ, розповсюдження вірусу припиниться, якщо вакцинувати достатню кількість людей у країні (понад 95%).

Експерти закликають батьків вчасно вакцинувати дітей від поліомієліту і надолужити пропущені щеплення.

Читайте також: В Україні за добу виявили 7 014 хворих на коронавірус

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
16/04/2024 Понеділок
15.04.2024
14.04.2024