Сіль – найпростіша профілактика йододефіциту

23 Жовтня 2020, 17:47
1357

Україна входить до переліку країн із недостатнім споживанням йоду.

Про це повідомляють на сторінці Центру громадського здоров'я України в мережі.

Йод потрібен організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює наш метаболізм.

Залежно від віку добова потреба в йоді складає від 90 до 300 мкг (1 мкг = 1 мільйонна частина грама).

Для жінок така норма становить 150–300 мкг, а для чоловіків — до 300 мкг. Для дітей: 0–6 років — 90 мкг, 6–12 років — 120 мкг. Більшість мешканців України щодня споживає лише 40–80 мкг йоду на добу.

Є кілька стратегій боротьби з йододефіцитом, найпоширенішою з яких є йодування солі.

Щоб уникнути йододефіциту, до щоденного раціону слід включити такі продукти:

  • морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);
  • білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.);
  • морську капусту (ламінарію);
  • овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);
  • фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа);
  • яйця;
  • молоко;
  • яловичину;
  • волоські горіхи.

Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Отож для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.

Читайте також: Нацслужба здоров'я законтрактувала 398 медзакладів на надання допомоги при пологах

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024