Сіль – найпростіша профілактика йододефіциту
Україна входить до переліку країн із недостатнім споживанням йоду.
Про це повідомляють на сторінці Центру громадського здоров'я України в мережі.
Йод потрібен організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює наш метаболізм.
Залежно від віку добова потреба в йоді складає від 90 до 300 мкг (1 мкг = 1 мільйонна частина грама).
Для жінок така норма становить 150–300 мкг, а для чоловіків — до 300 мкг. Для дітей: 0–6 років — 90 мкг, 6–12 років — 120 мкг. Більшість мешканців України щодня споживає лише 40–80 мкг йоду на добу.
Є кілька стратегій боротьби з йододефіцитом, найпоширенішою з яких є йодування солі.
Щоб уникнути йододефіциту, до щоденного раціону слід включити такі продукти:
- морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);
- білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.);
- морську капусту (ламінарію);
- овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);
- фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа);
- яйця;
- молоко;
- яловичину;
- волоські горіхи.
Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Отож для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.
Читайте також: Нацслужба здоров'я законтрактувала 398 медзакладів на надання допомоги при пологах
Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром