За надання послуг у стаціонарі лікарні отримали понад 17 мільярдів гривень

21 Жовтня 2020, 15:15
818

За пакетами «Терапевтичні госпіталізації» та  «Хірургічні операції у стаціонарних умовах» безоплатно проліковано понад 47 тисяч українських пацієнтів.

Національна служба здоров’я уклала договори з 1086 закладами на надання медичної допомоги пацієнтам в стаціонарних умовах. Цим закладам НСЗУ виплатила понад 17,3 мільярда гривень. Найбільше отримали Дніпропетровська обласна клінічна лікарня ім.Мечникова – майже 131 мільйона гривень, Олександрівська клінічна лікарня міста Київ – майже 113 мільйонів гривень та клінічна лікарня швидкої медичної допомоги міста Львів – 108 мільйонів гривень, повідомляють у пресслужбі НСЗУ. 

Оплати медзакладам, законтрактованих за пакетами по терапії та хірургії, здійснюються на 100% за глобальним бюджетом. Лікарня отримує кошти незалежно від кількості госпіталізацій або проведених операційних втручань. Адже через карантинні обмеження в деяких регіонах скасовані планові госпіталізації та операції. Щоб це не вплинуло на роботу закладів, до кінця року  продовжено виплати за глобальним бюджетом.

Протягом квітня-вересня вже понад 47 тисяч пацієнтів отримали лікування в стаціонарі за пакетами «Терапевтичні госпіталізації» (41,2%) та  “Хірургічні операції у стаціонарних умовах” (58,8%).

За дослідження щорічного «Індексу здоров’я», кількість пацієнтів, направлених лікарями на госпіталізацію, скоротилася з 46,8% у 2018 році до 37% у 2019 році. Натомість збільшився відсоток тих, хто був направлений на госпіталізацію бригадою швидкої допомоги - із 24,4 % у 2018 році до 30,6 % у 2019 році. Це свідчить про те, що українці до останнього намагалися уникнути госпіталізації через страх потрапити у фінансову скруту. 63,2% тих, хто проходив стаціонарне лікування платили за товари медичного призначення, 36,1% – на рахунок благодійного фонду, 31,3% – офіційно у касі і чверть (25,5%) платили «у конверті» з рук у руки. При цьому, в багатьох випадках плата за стаціонарну допомогу не є добровільною: майже 70 % пацієнтів робили це за вимогою.  Так не має бути. Медична допомога, яку отримує пацієнт, не повинна призводити до катастрофічних фінансових витрат його родини. Саме для цього працює Програма медичних гарантій. У межах пакетів стаціонарної допомоги пацієнт має право на низку безоплатних послуг.

Більшість госпіталізацій, які відбуваються в Україні, не передбачають хірургічних втручань. Медична допомога надається в межах пакету «Стаціонарна допомога дорослим і дітям без проведення хірургічних операцій» (або «Терапевтичні госпіталізації»). Така госпіталізація включає: профілактику, діагностику, лікування (в тому числі медикаментозне), медичну допомогу вагітним з ускладненим перебігом вагітності, медичну реабілітацію в гострому періоді.

У межах госпіталізації заклад має забезпечити медичні вироби, витратні матеріали та лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів. А також ліки, які заклад отримує через централізовані закупівлі. Ці ліки не включені до тарифу, але їх – підкреслюю – закуповує для українців держава. Інформація про наявність відповідних ліків в конкретній лікарні має бути розміщена на інформаційній дошці, на офіційному вебсайті медзакладу, а також на сайті місцевої влади. Лабораторні та інструментальні дослідження також включені до цього пакету. Пацієнт не має платити за те, за що заплатила держава.

До пакета «Хірургічні операції у стаціонарних умовах» входить усе те, що передбачено у пакеті «Терапевтичні госпіталізації», а також проведення хірургічної операції з анестезією, інструментальні та лабораторні обстеження, включно з гістологією та біопсією при потребі та післяопераційний моніторинг пацієнта, знеболення та подальша медикаментозна терапія.

Пацієнт може отримати безоплатно послуги за пакетами стаціонарної допомоги за направленнями лікаря, з яким укладена декларацію, лікуючого лікаря, за доставленням бригадою екстреної медичної допомоги, за направленням з іншого клінічного підрозділу або закладу в разі, якщо людина вже лікується у стаціонарі, а також за самоверненням у невідкладному стані.

Читайте також: «Сімейний лікар – не цілодобовий сервіс»: у НСЗУ пояснили, чи можна дзвонити серед ночі

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024