Майже 475 тисяч пацієнтів з діабетом другого типу отримують безкоштовні ліки

18 Жовтня 2020, 15:15
663

З початку року лікарі виписали понад 1,9 мільйона е-рецептів від діабету ІІ-го типу, понад 90%, на сьогодні вже погасили 

В Україні на діабет ІІ-го типу хворіють близько одного мільйона людей. У рамках державної програми реімбурсації «Доступні ліки», вони можуть отримувати необхідні ліки безоплатно або з незначною доплатою. На сьогодні до програми включено 48 препаратів для лікування діабету ІІ-го типу. Отримати їх можна за електронним рецептом сімейного лікаря в аптеці. Така аптека має наліпку на дверях «Доступні ліки», повідомляють у пресслужбі НСЗУ

Програмою «Доступні ліки» користуються майже 475 тисяч пацієнтів з діабетом ІІ-го типу. З початку поточного року лікарі вже виписали понад 1,9 мільйона е-рецептів для таких пацієнтів. Понад 1,7 мільйона з виписаних рецептів, тобто 90 %, на сьогодні вже погасили. Це означає, що пацієнти отримали необхідні їм ліки в аптеці.

Близько 200 тисяч людей хворіють на діабет І-го типу і є інсулінозалежними. Пацієнти, що потребують інсулінотерапії, отримують її за програмою, яка адмініструється Міністерством охорони здоров’я.

На початку вересня уряд спрямував 326 мільйонів гривень, передбачених для забезпечення хворих на цукровий діабет інсулінами в Програмі медичних гарантій, в регіони через державну субвенцію. Тобто, забезпечення пацієнтів інсулінами до кінця цього року залишається в компетенції місцевої влади, всі необхідні для цього кошти вони отримають з бюджету. 

Щоб отримати препарати інсуліну пацієнту необхідно прийти на прийом до свого лікаря-ендокринолога, у якого він перебуває на обліку. Ендокринолог відмічає пацієнта в реєстрі пацієнтів, що потребують інсулінотерапії,  і виписує рецепт. Перелік аптек можна дізнатися у закладах охорони здоров’я за місцем диспансерного обліку пацієнта або в структурних підрозділах з питань охорони здоров'я.

Для візиту до лікаря-ендокринолога пацієнту з діабетом І-го типу, який перебуває на диспансерному обліку, не потрібно мати направлення сімейного лікаря. Пацієнту достатньо лише попередньо записатися до лікаря, аби знати конкретний час візиту.

Читайте також: Як правильно використовувати медичні маски та рукавички

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024