Понад 290 тисяч пацієнтів отримали безоплатну допомогу за програмами медгарантій

04 Жовтня 2020, 13:15
858

За пів року дії програми медичних гарантій 290 тисяч пацієнтів отримали медичну допомогу за пріоритетними послугами безоплатно.

За лікування гострого мозкового інсульту та інфаркту міокарда, допомогу при пологах та у складних неонатальних випадках, а також інструментальні обстеження для ранньої діагностики онкологічних захворювань Національна служба здоров’я виплатила медзакладам 2,7 мільярда гривень, повідомляють у пресслужбі Національної служби здоров'я України. 

Наразі НСЗУ законтрактувала 3095 надавачів медичних послуг населенню. З них: 1682 медзаклади «первинки», з яких 206 приватних та 374 лікарі-ФОП, 25 центрів екстреної допомоги, 1667 медзакладів, які надають спеціалізовану допомогу, серед них 58 приватних. 

Національна служба здоров’я виплатила цим закладам за надання послуг пацієнтам за Програмою медичних гарантій у січні-вересні 50,7 мільярдів гривень. 

З них:

  • 13,3 мільярда гривень виплатили закладам «первинки» за січень-вересень
  • 28,8 мільярда гривень  закладам, що надають спеціалізовану допомогу, за квітень-вересень
  • 3,7 мільярда гривень  закладам екстреної медичної допомоги за квітень-вересень

Окремо 4,9 мільярда гривень НСЗУ виплатила медичним закладам, що надають допомогу пацієнтам, хворим на COVID-19, або з підозрою на нього. А це 25 центрів екстреної медичної допомоги, 335 закладів, які надають стаціонарну допомогу, 935 закладів, в яких працюють мобільні бригади, а також 152 заклади, які надавали стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID-19 у квітні, але не входили в перелік лікарень, визначених для госпіталізації, повністю отримали виплати за квітень 

На сьогодні 30,6 мільйона українців уклали декларації з лікарями «первинки» та отримують медичну допомогу від свого лікаря, а держава оплачує за послуги саме тому медзакладу, в якому працює обраний пацієнтом лікар.За пів року чисельність українців, які підписали декларації з лікарями, зросла на 1,5 мільйона.

Крім того, на понад 800 збільшилась кількість лікарів, які надають пацієнтам первинну допомогу, а також кількість надавачів первинної допомоги, які уклали договір з НСЗУ. На сьогодні закладів ПМД на 216 більше, ніж було на кінець минулого року. Причому 75% з цих нових закладів є приватними або лікарями-ФОП. Що підтверджує – приватним закладам первинки вигідно укладати договори з НСЗУ на надання медичних послуг населенню. А у пацієнтів за рахунок цього з’являється більше можливостей обрати кращого лікаря і кращий заклад для отримання допомоги. 

До Програми медгарантій також входить програма реімбурсації «Доступні ліки», за якою пацієнти можуть отримати ліки проти серцево-судинних захворювань, діабету II типу та бронхіальної астми за рецептом лікаря безоплатно або з незначною доплатою. На сьогодні пацієнти можуть отримати 264 таких лікарських засоби, 85 з них є повністю безоплатними. Отримати ліки пацієнти можуть в понад 8,5 тисяч аптек по всій країні. Програмою «Доступні ліки» користуються 2,4 мільйона пацієнтів. НСЗУ виплатила за відпущені аптеками ліки пацієнтам з початку року 676 мільйонів гривень.

Читайте також: Медикаменти для онкохворих дітей надійдуть в лікарню наступного тижня, – голова Рівенської ОДА

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024