Як підтримати людей старшого віку в часи пандемії

23 Вересня 2020, 12:14
898

Усі не раз чули, що люди старшого віку мають вищий ризик розвитку ускладнень від COVID-19, не завжди мають доступ до правдивої інформації та можуть залежати від інших у повсякденному житті.

Про те, як допомогти людям старшого віку в часи пандемії розповіли на сторінці НСЗУ в мережі.

Ця категорія людей потребує особливої турботи та уваги. Але у прагненні допомогти головне не переходити межу вікової дискримінації. Нагадаємо про кілька найважливіших речей, які ви маєте знати, щоб надати психосоціальну підтримку найстаршому поколінню.

Не варто дискримінувати людей за віком.

Вік 65+ не є синонімом безпорадності та немочі. Адже ми всі різні, і люди старшого віку - не виняток. Багатьом з них цілком по силах адаптуватися до життя під час пандемії, організувати свій побут, налагодити спілкування з рідними дистанційно. Тож уникайте навішування універсальних ярликів вразливої та немічної особи усім людям старшого віку. Але дбайте про тих, хто дійсно залежить від інших у побуті.

Просувайте позитивне ставлення до осіб старшого віку.

Сприяйте розширенню їхніх можливостей, щоб допомогти зберегти автономію та гідність.

Наприклад:
- не говоріть літнім людям, що вони чогось не можуть (поповнити мобільний, сходити до аптеки або на ринок);
- пропонуйте допомогу не з позиції переваги, а з позиції турботи. Кажіть, що ви знаєте, що їм не важко вийти до аптеки по “Доступні ліки”, поповнити мобільний на касі супермаркету, але ви хочете зробити це замість свого дідуся або бабусі, щоб не наражати їх на небезпеку у місцях скупчення людей. Якщо переконати не виходить - придбайте для своїх літніх родичів достатній запас захисник масок та рукавичок;
- якщо маєте можливість, а ваші найстарші родичі бажання, подаруйте їм, наприклад, планшет, та навчіть користуватися онлайн-сервісами. Покажіть достовірні джерела інформації.

Залучайте до спільної діяльності людей старшого віку з представниками різних поколінь.

Цього можна досягнути завдяки використанню звичайного мобільного телефону, повсякденного спілкування вдома, відвідування заходів у відкритому простірі. Пам’ятайте, що фізична дистанція не те саме, що соціальна ізоляція.

Читайте також: Нацслужба здоров'я законтрактувала 192 медзаклади на надання допомоги при інсульті

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024