ФЕЙК: дистанційне вимірювання температури вбиває дітей

22 Вересня 2020, 15:52
1515

У соцмережах розноситься фейк, абсурдність якого просто зашкалює — дистанційне вимірювання температури вбиває дітей.

Цей фейк вирішили розвінчати на сторінці По той бік новин в мережі.

Насправді жодного ризику немає.

Цей фейк гуляє світом уже кілька місяців. Оскільки в українському інфопросторі його не було, ми й не спростовували — і без того вистачає брехні. Аж ось фейк обігнув планету і вже через країну-окупанта зайшов на наші родючі ґрунти.

Щоправда, з новими подробицями — якщо в англомовному світі людей лякають інфрачервоними пристроями, то в нас застерігають від використання промислових лазерних вимірювачів температури.

Пишуть про те, що «У садках і школах використовують дешеві пірометри. Вони призначені для вимірювання температури різних поверхонь, окрім тіла людей і тварин! Пропускати лазер через живий організм НЕ МОЖНА! Двоє старшокласників загинули просто на уроках за пару годин після чергової "процедури"! Констатували ТРОМБОЗ. А скільки незафіксованих інсультів і інфарктів».

Спростування

Немає жодної інформації про випадки смерті від використання медичних або побутових вимірювачів температури. Це вигадки, не вірте чуткам, які не підкріплені бодай якимись переконливими джерелами.

Інфрачервоний термометр нічого не випромінює. Навпаки — його чутливий датчик фіксує випромінювання, яке йде від тіла людини або будь-якого іншого предмету. І перетворює його на покази температури.

Технічними пірометрами не можна вимірювати температуру тіла людини, оскільки вони мають величезну похибку — до 5-10°С. Що, погодьтеся, неприйнятно, коли вирішальне значення може мати навіть пів градуса.

В інструкції до технічних пірометрів дійсно є застереження до використання: не дозволяти дітям брати пристрій, «щоб уникнути серйозного пошкодження»; не використовувати інструмент у легкозаймистому середовищі; не наводити на блискучі поверхні та на людину. Але це знову ж таки пов’язано з лазерним вказівником, а не з самим інфрачервоним вимірювачем.

Читайте також: Вакцинація від коронавірусу небезпечна для життя – ФЕЙК

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024