Кожна 4 людина з розладами харчової поведінки намагалася вчинити самогубство

22 Вересня 2020, 13:19
1827

Розлади харчової поведінки — це група симптомів, які пов’язані з порушенням вживання їжі та її кількістю. 

Про те, що таке розлади харчової поведінки та в чому їхня небезпека розповіла Уляна Супрун.

Такі стани супроводжуються великою кількістю ускладнень фізичного здоров’я і можуть турбувати людину протягом багатьох років. Наприклад, існує ризик розвитку аменореї, остеопорозу, зневоднення, порушення роботи серця та нирок, проблем з травною системою, порушення цілісності зубів, глибоких дефіцитів мікроелементів, інсуліно- та лептинорезистентності, безпліддя. І, на жаль, перелік можна продовжувати.

«Спочатку скинула один кілограм, потім другий, третій. Зрозуміла, що почала влізати в шорти нульового розміру і насправді кайфувала від цього. Тепер я точно знала, що при виборі одягу XS є моїм ідеальним варіантом. При зрості 168 см я важила 47 кг. Для моєї статури ця вага була критичною», — розповідає Олена.

«Це траплялося регулярно, щодня або й по кілька разів на день. Я їла більше, ніж треба. І це було напів усвідомлено. Перебуваючи в якійсь дивній ілюзії, я робила для себе дуже великі порції смачної і непотрібної їжі. Переважно це було вдома. Потім — в туалет», — згадує свій досвід Настя.

Обидві дівчини у підлітковому віці зіткнулися з порушеннями харчування, які мають психогенний характер, або ж розладами харчової поведінки. Видів цих розладів багато, але найвідоміші — це анорексія, булімія і компульсивне (або психогенне) переїдання.

Харчовий розлад починається в момент зациклення на образі тіла і їжі, яку ми споживаємо. Для людини, яка має розлад харчової поведінки, притаманні:

  • хронічні дієти, незважаючи на небезпечно недостатню масу тіла
  • постійні коливання маси тіла
  • одержимість калоріями та вмістом жирів у продуктах
  • ритуальні схеми вживання їжі, зокрема розрізання її на крихітні шматочки, їжа поодинці та/або приховування продуктів
  • надмірна фіксація на рецептах або приготуванні, відмовляючись від куштування
  • уникання сім’ї, друзів та якоїсь залученості до соціуму
  • чергування періодів переїдання та голодування тощо.

Розлади харчової поведінки є серйозною проблемою — кожна четверта людина, яка має їх має, намагалася вчинити самогубство. 

Якщо ви помітили, що у вас або вашої близької людини виникли певні труднощі зі споживанням їжі, сприйняттям власного тіла, використанням проносних та сечогінних препаратів без рецепта — не варто нехтувати допомогою фахівця.

Читайте також: Коли немовля слід негайно показувати лікарю

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024