Нацслужбу здоров’я визнали лідером у впровадженні відкритих даних в Україні

21 Вересня 2020, 13:31
600

Наразі в електронній системі охорони здоров’я  понад 30,5 мільйона електронних декларацій пацієнтів, 60 мільйонів е-записів, створених лікарями та 10 мільйонів е-рецептів, виписаних за програмою «Доступні ліки».

Національна служба здоров’я стала переможцем у номінації Open Data Government Awards за найвищі стандарти публікації відкритих даних центральними органами виконавчої влади.  

Open Data Forum відбувається в Україні вже четвертий рік поспіль. Фокус цьогорічного Форуму – вплив відкриття даних на вирішення суспільних проблем і покращення урядування. У рамках форуму відбулася щорічна церемонія нагородження лідерів з розвитку відкритих даних в Україні Open Data Awards, де були відзначені найкращі державні установи, громадські та комерційні організації. 

НСЗУ є одним із лідерів в країні щодо впровадження електронних інструментів та відкритих даних. Адже трансформація медицини - це і цифрова трансформація. Завдяки цифровій трансформації усі процеси системи охорони здоров’я є відкритими та прозорими. Громадськість має можливість контролювати використання бюджетних коштів, які виділено на охорону здоров’я.  

Усі ці та багато інших даних можна побачити на сайті НСЗУ на 19 дашбордах та на порталі відкритих даних. Кожен українець може. зокрема, дізнатись, скільки бюджетних коштів виплачено медзакладам за надання медичних послуг мешканцям будь-якого регіону і яких саме послуг, які послуги надає будь-який заклад охорони здоров’я, який уклав договір з НСЗУ, де можна знайти свого сімейного лікаря і де розташована найближча аптека, в якій можна отримати ліки за програмою «Доступні ліки».

На підставі відкритих даних, з’явилася можливість ухвалювати ефективні управлінські рішення. Адже завдяки електронній системі охорони здоров’я з’явилася достовірна інформація щодо показників захворюваності та смертності, кількості пацієнтів, яких лікує медичний заклад, термінів лікування та реальних витрат держави на надання медичної допомоги.

Відкритість даних – це запобіжник від зловживань та корупції, адже НСЗУ звітує про кожну витрачену гривню на реалізацію Програми медичних гарантій. Достовірна медична статистика дозволяє вносити зміни до Програми медичних гарантій впродовж року, перерозподіляти кошти в інтересах пацієнта та більш точно планувати програму на наступний рік.

Читайте також: Коли немовля слід негайно показувати лікарю

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024