При опіках не варто покривати рану жирними мазями, – Роман Трач

18 Вересня 2020, 14:22
2235

Опіки на шкірі досить поширене явище серед населення, тому потрібно вміти надавати першу допомогу.

Про це в ефірі програми «Район здорової людини», яка виходить на радіо CiD fm, розповів завідувач опікового відділення, реконструктивно-відновної хірургії та хірургії китиці Луцької клінічної міської лікарні Роман Ярославович Трач.

Лікар розповідає, що саме від першої допомоги залежить тактика подальшого лікування і ефективність первинної медичної допомоги. Якщо людина обпеклась гарячою рідиною, то треба відразу під холодну воду, або простирадло з холодною водою, збити цю теплову енергію. Паралельно потрібно дати знеболююче і, якщо опік складає більше, ніж 3 долоньки, звертайтеся до фахівців.

Чого точно не варто робити, то це покривати рану жирними мазями.

«Не слід мазати смальцем, обліпиховою олією. Жирові всередники створюють плівку, тим самим не дається погаситися теплова енергія і вся ця розруха іде в глибину. Народні методі – мажуть яйцем чи білком – актуальні тільки у тому питанні, якщо воно холодне. Наприклад, яйце з холодильника нанести – так, воно трішки полегшить цю травму, але воно створює плівку, тому найдоступніше – це холодна вода», – пояснює пан Ярослав.

Чоловік каже, що не варто боятися розвитку пневмонії після використання холодної води.

«Відразу охолодити це місце. Не бійтеся, що там буде пневмонія, ми вийдемо з цього стану, але перша допомога – це холодна вода і знеболення. Тоді вже викликати лікаря».

Читайте також: Перша допомога при опіках. Правда та міфи про методи обробки ран. ПОДКАСТ

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024