За минулий рік більше 3 тисяч українців почули діагноз лімфома

15 Вересня 2020, 17:18
1954

15 вересня - Всесвітній день боротьби з лімфомою. 

Усе, що варто знати з цього приводу розповіли експерти НСЗУ на сторінці у мережі.

Лімфома - це злоякісне пухлинне захворювання лімфатичної системи. Серед лімфом виділяють лімфогранулематоз (лімфому Ходжкіна) і всі інші види лімфом - неходжкінські лімфоми. Це серйозне захворювання, яке може виникнути в будь-якому віці та прогресувати з плином часу.

Згідно даних Центру медичної статистики МОЗ, в Україні у 2019 році було виявлено 3 454 випадки захворювань лімфатичної та кровотворної системи. З них такий діагноз поставили 274 дітям віком від 0 до 17 років. Раннє виявлення лімфоми та розпочате лікування збільшують шанси пацієнта на повне одужання.

Первинними симптомами захворювання є, зокрема, такі: безболісне збільшення лімфовузлів, нічна пітливість, різка втрата ваги, підвищення температури тіла без очевидної на то причини, втомлюваність, кашель.

Якщо у вас чи у вашої дитини виникли такі симптоми, ви маєте в першу чергу звернутись до свого лікаря, з яким укладено декларацію. У випадку підозри на лімфому, ваш лікар випише вам направлення до медзакладу, в якому надають спеціалізовану медичну допомогу з діагностики та лікування онкологічних захворювань.

Безоплатна допомога пацієнту з онкозахворюванням в межах Програми медичних гарантій включає:

  • інструментальну та лабораторну діагностику;
  • проведення хірургічного втручання в умовах стаціонару;
  • проведення радіотерапії та хіміотерапії в стаціонарних та амбулаторних умовах;
  • лікарські засоби з Національного переліку;
  • медичний догляд, перебування та харчування під час перебування у стаціонарі в лікарні;
  • психологічну підтримку.

Наступного року НСЗУ пропонує виділити в окремий пакет послуги з діагностики, лікування та супроводу пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями у дорослих та дітей в амбулаторних та стаціонарних умовах.

Читайте також: Швидка допомога працюватиме по-новому: що зміниться

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024