Медичні заклади отримали від НСЗУ майже 12 мільярдів за надання первинної допомоги

07 Вересня 2020, 16:56
1042

Під час пандемії коронавірусу мати свого лікаря стало ще більш важливо, адже лікар первинки – це та людина до якої пацієнт повинен телефонувати при наявності симптомів COVID-19.

Які послуги первинної допомоги може отримати пацієнт розповіли на сторінці НСЗУ.

З квітня 2018 року українці отримали можливість вільно обрати свого лікаря, незалежно від місця реєстрації чи прописки, та мають додаткові сервіси у медзакладах. Наприклад, такі як запис на прийом до лікаря онлайн чи по телефону, можливість отримати консультацію лікаря телефоном, без візиту до нього, можливість отримати від лікаря електронний рецепт на ліки за програмою «Доступні ліки», знову ж таки без відвідування лікаря.

Станом на сьогодні своїх лікарів обрали 30 мільйонів 400 тисяч українців. Це близько 75% населення країни. Первинну допомогу нашим громадянам надають понад 23 400 лікарів. 35% цих лікарів працюють в сільській місцевості та смт. Понад 1300 з лікарів «первинки», з якими уклали декларації наші громадяни, працюють в приватних закладах або мають власну практику.

НСЗУ законтрактувала 1652 надавачів первинної меддопомоги, з яких 1098 – комунальні медзаклади (це практично всі комунальні заклади первинки країни), 199 – приватні, 355 – лікарі–ФОП. На сьогодні вони отримали від НСЗУ майже 12 мільярдів гривень за надання допомоги пацієнтам в січні–серпні.

Незалежно від того, з яким лікарем первинки уклав декларацію пацієнт – з тим, що працює в комунальному чи приватному закладі, або має власну практику - він отримає повний обсяг медичних послуг, передбачений Програмою медичних гарантій.

Зокрема, це:

  • консультації лікаря;
  • базові дослідження та аналізи (загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою; загальний аналіз сечі; глюкоза крові; загальний холестерин; швидкий тест на вагітність; швидкий тест на тропоніни (для експрес-діагностики гострого інфаркту міокарда); швидкі тести на ВІЛ, вірусні гепатити; вимірювання артеріального тиску; електрокардіограма; вимірювання ваги, зросту, окружності талії);
  • вакцинація дітей та дорослих згідно календаря щеплень;
  • виписка електронних рецептів на ліки за програмою «Доступні ліки»;
  • виписка електронних направлень до лікарів-спеціалістів, на проведення досліджень чи лікування;
  • виписка довідок та лікарняних.

З початком епідемії захворювання на COVID-19 навантаження на лікарів первинки значно зросло. Адже пацієнт з симптомами коронавірусної хвороби в першу чергу звертається за допомогою саме до свого лікаря. Окрім того, в майже 600 медзакладах первинки було сформовано мобільні бригади, які виїжджають за направленням лікарів до пацієнтів з підозрою на COVID-19, щоб взяти у них матеріал для проведення ПЛР-тестування. В цих закладах утворена 1051 мобільна бригада.

Коли пацієнт з симптомами коронавірусної хвороби телефонує до свого лікаря, лікар за необхідності спрямовує до нього додому мобільну бригаду для взяття зразків на тестування, щоб встановити діагноз. І далі, залежно від результатів тестування та стану пацієнта, саме ваш лікар надає рекомендації щодо лікування – вдома, якщо перебіг захворювання легкий, або порадить звернутись до лікарні – в разі важкого перебігу.

Читайте також: Доступні ліки: чи є прив'язка до місця проживання

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024