ФЕЙК: ВООЗ займається виготовленням вірусів та кризи

07 Вересня 2020, 15:53
802

У мережі поширюється інформація, що ВООЗ займається виготовленням вірусів, організацією пандемій, карантинів та криз.

Однак це не так, цей міф вирішили розвінчати на спеціальному сайті.

Серед основних функцій ВООЗ – координація міжнародного співробітництва у сфері охорони здоров’я, допомога урядам держав-членів у покращенні медичних послуг за їх запитом, сприяння у викоріненні епідемічних, ендемічних захворювань тощо.

ВООЗ не займається виготовленням вірусів.

Щодо нового коронавірусу: більшість вчених, а також ВООЗ схиляються до думки, що вірус виник внаслідок природної мутації і перейшов до людей від тварин. Це підтверджують і новіші дослідження зразків нового коронавірусу. 

Предметом дискусії та подальших досліджень залишається лише питання, чи визначені усі тварини, що сприяли мутації вірусу до набуття ним здатності передаватися людині. У той же час, немає жодних наукових підтверджень, що коронавірус штучно виготовили в лабораторії ВООЗ чи будь-де в іншому місці.

Аналогічна ситуація і з іншими вірусами, що спричиняли пандемії. Їх не виготовляли у ВООЗ. Вірус H1N1 (який викликає свинячий грип) має природне походження, це підтверджують і наукові дослідження. Також, наприклад, дослідження вірусу MERS-Cov – який спричинив епідемію у 2012 році – показали, що він найімовірніше виник у кажанів і передався верблюдам до того, як набув здатності передаватися людині. Вірус SARS-Cov – епідемія якого була в 2003 році – також найімовірніше має природне походження. Про це говорить низка досліджень та CDC, ВООЗ.

ВООЗ не вводить карантин

Враховуючи, що вірус почав стрімко поширюватись, а ліків та вакцини від COVID-19 немає досі, 11 березня ВООЗ оголосила пандемію. Тоді було понад 118 тисяч підтверджених випадків захворювання та понад 4 тисячі смертей. 

Але карантин ВООЗ не запроваджує. У рекомендаціях ВООЗ йдеться лише про соціальне дистанціювання, уникнення скупчень людей, дотримання правил особистої гігієни у громадських місцях. ВООЗ також наполягає, щоб люди при перших проявах симптомів COVID-19 лишались вдома і зверталися до лікарів. 

Посилена реакція країн світу на епідемію (обмеження прогулянок, закриття підприємств), як і менш жорстка реакція – це винятково рішення урядів цих країн.

Наразі позиція ВООЗ щодо карантину така: головний епідеміолог ВООЗ Марія Ван Керхове заявила, що локдаун — не те, що ВООЗ рекомендував (раніше), втім в деяких країнах він дійсно був потрібний, аби зупинити швидке розповсюдження хвороби. І додала, що локдаун сам по собі не працює — це комплекс заходів, які повинні вводити держави, щоб стримати спалахи.

На думку Ван Керхове зараз країни вчаться і бачать більш ефективні методи відстежувати і зупиняти хворобу (наприклад, локалізацію спалахів та відстеження контактів). Тому не потрібно знову закриватися на суворі карантини.

ВООЗ не організовує кризи

Криза виникає через негативний вплив карантину (обмеження роботи громадського транспорту, сфер туризму, громадського харчування, розважальної галузі тощо). ВООЗ не має відношення до організації криз. 

Обмежувальні ж заходи виступають компромісом між збереженням життя і здоров’я людей та тимчасовими втратами для економіки.

Читайте також: Тести на коронавірус були виготовлені ще до початку пандемії – ФЕЙК

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024