12 тисяч передчасно народжених малюків отримали медичну допомогу від НСЗУ

05 Вересня 2020, 17:26
1303

В Україні щороку народжується більш ніж 300 тисяч немовлят, понад 15 тисяч з них з’являються на світ передчасно.

Як отримати допомогу для діток, що народилися передчасно пояснила Уляна Супрун.

Це діти, які народжуються раніше 37 тижня вагітності та з низькою вагою — менше ніж 2,5 кілограма. Такі малюки народжуються на світ із не до кінця сформованою серцево-судинною, травною, дихальною або нервовою системами. Тому вони потребують особливого догляду та кваліфікованої і вчасної медичної допомоги.

Разом з цим, показник малюкової смертності в Україні складає 7,5 на тисячу народжених живих немовлят. Це один з найвищих показників у Європі.

Саме тому в програмі медичних гарантій неонатальна меддопомога новонародженим (разом з допомогою у разі інфаркту та інсульту) є пріоритетним напрямком. НСЗУ законтрактувала 122 медзаклади на надання неонатальної допомоги новонародженим. Це 21 перинатальний центр, три центри матері і дитини, 24 пологові будинки, 23 обласні дитячі лікарні. 

З квітня по липень включно вже 12 тисяч малюків отримали необхідну медичну допомогу в цих закладах. НСЗУ виплатила їм вже 500 млн гривень. Тариф на послуги складає від 29,6 до 98,5 тисяч гривень. Наприклад, за надання допомоги немовлятам, які народилися з вагою до 1500 г, встановлено найвищий тариф програми медичних гарантій цього року.

Які саме послуги оплачує НСЗУ:

  • інтенсивна терапія новонароджених та подальше їх виходжування
  • цілодобовий лікарський та медсестринський догляд
  • респіраторна підтримка (наприклад, CPAP, неінвазивної та інвазивної штучної вентиляції легень)
  • парентеральне харчування
  • лабораторні та інструментальні дослідження (наприклад, бактеріологічні, рентген та ультразвукові дослідження цілодобово)
  • офтальмологічний та аудіологічний скринінг для вкрай недоношених немовлят
  • вакцинація для немовляти за календарем профілактичних щеплень.

Тариф також покриває перевезення маленького пацієнта виїзною неонатологічною бригадою. Дороговартісні препарати для передчасно народжених діток медзаклади отримують додатково централізовано за державними закупівлями.

Допомога немовлятам у складних неонатальних випадках є безоплатною для сімей, у яких народились такі дітки. За потреби, такі немовлята отримують і медичну реабілітацію, яку НСЗУ оплачує за окремим пакетом.

Читайте також: Вакцинуватися від грипу важливо вагітним та людям з хронічними хворобами, – Уляна Супрун

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024