МАНІПУЛЯЦІЯ: Віктор Ляшко визнав, що від маски «користі не буде»

03 Вересня 2020, 17:18
1357

У мережі поширюється інформація пре то, що головний санітарний лікар України Віктор Ляшко визнав, що хірургічна маска не допомагає від вірусу і створює лише психологічний ефект. 

Виявилося, що це маніпуляція, усе чітко пояснили на спеціальному сайті.

Автори цієї інформації посилаються на відео, у якому Ляшко говорить, що від використання масок людьми, у яких немає симптомів респіраторного захворювання, «користі не буде та захисту не відбувається».

Відео Ляшка справжнє. Утім, відбувається маніпуляція, оскільки у серпневих дописах посилаються на слова Ляшка, сказані 2 березня. 

Станом на 2 березня про новий коронавірус та способи його поширення було відомо набагато менше, ніж в серпні. Наприклад, у рекомендаціях ВООЗ від 29 січня людям без симптомів респіраторних захворювань не радили вдягати медичні маски, оскільки на той час не було доказів, що вони захищають від інфікування. Утім, у рекомендаціях ВООЗ від 5 червня маски радять носити всім: здоровим людям – щоб запобігти інфікування при контакті з потенційно інфікованими, які можуть бути безсимптомними, а також інфікованим – для запобігання подальшої передачі. Також, станом на сьогодні з’явились численні дослідження про вплив масок на поширення нового коронавірусу.

Наприклад, дослідження з Німеччини показало, що носіння масок дозволяє уникнути близько 40% інфікувань новим коронавірусом. Інше дослідження також доводить, що носіння маски допомагає зменшити ризик зараження. А в цьому дослідженні роблять висновок, що носіння масок у публічних місцях є найефективнішим засобом запобігання передачі коронавірусу від людини до людини за відсутності вакцини та ефективних засобів лікування. 

Нагадаємо, що на час карантину забороняється в громадських місцях без вдягнутих респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот. Сам Віктор Ляшко неодноразово з’являвся на публіці в медичній масці.

Читайте також: Нацслужба здоров'я підписала договір для надання медичної реабілітації з 249 медичними закладами

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024