Самообстеження молочної залози – це дуже важливий фактор для здоров'я жінки, – лікар-мамолог

29 Серпня 2020, 16:53
Самообстеження молочної залози – це дуже важливий фактор для здоров'я жінки, – лікар-мамолог 1304
Самообстеження молочної залози – це дуже важливий фактор для здоров'я жінки, – лікар-мамолог

Близько 85% усіх ущільнень та новоутворень у грудях знаходить сама жінка під час самообстеження.

Про це розповів лікарем-хірургом, онкологом вищої категорії мамологічного відділення Волинського обласного медичного центру онкології. Сергієм Кучком у  програмі «Район здорової людини» на радіо СІD fm.

«Потім жінка вже приходить на консультацію зі скаргами на наявність ущільнення в тій чи іншій молочній залозі. Зважаючи на це, самообстеження має дуже важливу роль у цьому відношенні. Воно має проводитися кожною жінкою раз на місяць, після закінчення місячних, більша частина жінок це робить», – каже Сергій Кучком.

Лікар ради проводити самообстеження в душі, коли тіло намилене, тоді дуже добре проводити пальпацію.

«Однією рукою потрібно взятися за голову, а іншою по годинниковій стрілці, від периферії до центру робити пальпаторні рухи, з протилежної сторони так само. Потім стоячи перед дзеркалом треба поставити руки на пояс, потім підняти їх догори та подивитися на симетрію, чи немає втягнень, виділень. Якщо жінка виявила якісь негаразди, то не потрібно затягувати, одразу йдіть до спеціаліста», – розповідає пан Сергій.

Лікар також каже, що є ряд ознак як розпізнати в себе перші ознаки того, що не все гаразд.

«Не все гаразд, коли жінка пальпує у своїй молочній залозі пухлинне утворення чи ущільнення, яке немає чітких контурів, як правило, не болюче. Коли це болюче, то це вже занедбаний рак, а спочатку жінку абсолютно нічого не турбує. Також має насторожити збільшення лімфатичних вузлів під пахвами, наявність патологічних виділень. Пам’ятайте, що є фізіологічні виділення, а є патологічні. Фізіологічні – нормальні виділення, які бувають при натисненні на соски, особливо в передменструальний період. Це можуть бути невеликі світлі чи молозивні виділення. Якщо виділення є при натисненні, без нього, вони кров’янистого характеру, то після них варто насторожитися, звернутися до спеціаліста», – каже лікар-онколог.

Прочитати більше можна тут:Правда і міфи про онкологію молочних залоз. ПОДКАСТ

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024