На профільній комісії Волиньради вирішували, як погасити зарплатну заборгованість працівникам психлікарні

20 Серпня 2020, 16:57
1018

Тема погашення заборгованості із виплат заробітних плат працівникам психлікарні в Луцьку стала предметом дискусії на сьогоднішньому засіданні постійної комісії з питань бюджету, фінансів та цінової політики.

Із проханням віднайти додаткові джерела фінансування комунального підприємства «Волинська обласна психіатрична лікарня м. Луцька» – із обласного бюджету, до депутатів звернулась т.в.о. начальника управління здоров’я ОДА Людмила Тимощук. Про це йдеться на сайті Волиньради.

На  засіданні бюджетної комісії депутати погодили розпорядження голови ОДА «Про внесення змін до показників обласного бюджету на 2020 рік», згідно з яким Волинському обласному бюджету передано субвенцію із Львівського обласного бюджету у сумі 2,5 млн гривень, яку буде використано  на відшкодування вартості лікування хворих з Львівської області у КП «Волинська обласна психіатрична лікарня м.Луцьк». Цей фінансовий ресурс передбачається на поточне утримання цього медичного закладу.

Між, тим, як повідомив голова бюджетної комісії облради Михайло Імберовський, ці кошти не виправлять ту катастрофічну ситуацію, що склалась із заборгованістю з виплати заробітної плати тамтешнім працівникам.

«Зараз нам треба віднайти 11 млн грн для того, щоб виплатити заборгованість із заробітної плати лише за липень і серпень. Ці два з лишком мільйони ситуацію не виправлять. Якщо нам Львів дає гроші, Івано-Франківськ дає гроші, то можливо нехай ОТГ області теж виділяють кошти на співфінансування лікування своїх мешканців, які є пацієнтами обласної психлікарні», – наголосив він.

Людмила Тимощук, розповідає, що працівники обласної психлікарні звинувачують у всіх своїх бідах профільне управління ОДА та бідкаються, що така ситуація виникла у зв'язку із прийняття обласною радою рішення від 24.10.2019 №25/30 «Про реорганізацію комунального підприємства «Волинська обласна психіатрична лікарня смт. Олика» Волинської обласної ради» – шляхом його приєднання до комунального підприємства «Волинська обласна психіатрична лікарня м. Луцька».

Між тим, голова обласної ради Ірина Вахович та голова бюджетної комісії Михайло Імберовський спростовують ці звинувачення. Мовляв, якби не це рішення, фінансова ситуація у цих медичних закладах була б значно гіршою. До того, в умовах медичної реформи, уся відповідальність лягає на плечі керівництва комунального підприємства, зауважила голова облради.

«Вони законтрактувались з НСЗУ на незначну кількість послуг, хоча могли значно їх розширити. Для відділення в Олиці взагалі не було прийнято жодного рішення для того, щоб його дофінансовувати. Вони сьогодні, як окреме підприємство, напряму працюють з НСЗУ, тому усі звинувачення в бік управління охорони здоров'я чи керівництва обласної ради є безпідставним.  Якщо менеджмент цього не розуміє, то необхідно змінювати або підходи, або менеджмент», – наголосила  Ірина Вахович.

«Якщо керівник не розуміє суть реформи, я б пропонував заслухати на засіданні профільної комісії її власне бачення розвитку медичної установи, яку вона очолює», – додав Михайло Імберовський.

«Це стосується багатьох керівників, адже вони не розуміють, що уже необхідно жити в нових умовах, які вимагає другий етап медичної реформи. Нам необхідно віднайти механізми заслуховування керівників комунальних закладів, аби почути їхнє бачення роботи підприємств в нових умовах», – зауважив депутат Володимир Бондар.

Він також наголосив, що органи місцевого самоврядування у цій ситуації є заручниками «недолугих» державних рішень.


«Допоки ми жорстко та принципово не розмежуємо обов'язки, до того часу будемо стикатись із такими ситуаціями. Схожа ситуація була із фінансуванням профтехосвіти. Однак нам треба розуміти, що відповідальності з нас ніхто не зніме , адже це наш заклад, наші люди і мусимо знайти вихід», – зазначив він.
Голова обласної ради Ірина Вахович зауважила, що ця проблема є загальнодержавною і запропонувала своє бачення її вирішення. 

«Необхідно щоб вступила в дію Постанова Кабміну №513, яка передбачає дофінансування таких закладів, які законтрактувались з НСЗУ на значно меншу від потреби суму. В нас в області є кілька таких закладів, а саме: КП «Волинська обласна психіатрична лікарня міста Луцька» Волинської обласної ради, КП «Волинський обласний госпіталь ветеранів війни» та КП «Волинський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр», які уже подали на НСЗУ свої звіти і прохання про виділення додаткового фінансового ресурсу. Однак в НСЗУ ще навіть не розглянули в якій формі мають подаватись запити.  Наразі НСЗУ  та МОЗ працюють над уніфікацією подання цієї інформації, тобто вони затягують можливість виділення цих коштів, які уже зарезервовані у держбюджеті. З цього приводу я веду перемовини із народними депутатами від Волині і прошу сприяння, щоб пришвидшити цей процес на найвищому рівні», – зауважила вона.

Т.в.о. начальника управління здоров’я ОДА, депутатка облради Людмила Тимощук  розповіла, що  наразі розглядається можливість створення єдиного закладу психічного здоров'я, який ми можемо отримати шляхом об'єднання КП «Волинська обласна психіатрична лікарня м. Луцька» та КП «Волинський медичний центр терапії залежностей» Волинської обласної ради.

«Це якоюсь мірою виправить ситуацію, однак нам все ж необхідно заручитись фінансовою підтримкою центральної влади», – зауважила вона.

Голова бюджетної комісії Михайло Імберовський озвучив пропозицію додатково розглянути це питання, аби більш детально його вивчити, зокрема на засіданнях постійних комісій обласної ради соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства та на комісії з питань використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

«Сьогодні ми ніякого рішення прийняти не можемо, адже є відповідне бюджетне законодавство і мають бути якісь конкретні пропозиції від виконавчої гілки влади у вигляді розпорядження голови ОДА. Також нас цікавить бачення і рішення профільних комісій обласної ради, до роботи яких ми теж не проти долучитись», – резюмував він.  

Читайте також: Луцька міська лікарня отримала чотири апарати штучної вентиляції легень

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024