У ВООЗ закликали уряди країн більше не вводити карантин – ФЕЙК

19 Серпня 2020, 11:49
1457

Головна епідеміологиня Всесвітньої організації охорони здоров’я Марія Ван Керкгов сподівається, що країнам більше не доведеться впроваджувати тотальні обмеження у зв’язку з пандемією коронавірусу. Натомість вона пропонує застосовувати адаптивний карантин.

У цій ситуації вирішили розібратися на сторінці інформаційного порталу По той бік новин.

Виявилося, що ця інформація – фейк. Низка українських видань поширила неправдиву інформацію. Проте жодне з цих ЗМІ не наводить першоджерела. Більшість користувачів мережі не повірили цій інформації, вирішили її перевірити. Насправді спочатку про це написали на російському сайті МедикФорум, які не давали ніяких посилань.

Як виявилося, в організації не робили схожих заяв. Йдеться радше про те, аби діяти помірковано — з огляду на ситуацію, яка склалася в тій чи іншій країні.

Правда в тому, що головна епідеміологиня ВООЗ Марія Ван Керкгов дійсно застерігала уряди країн від повсюдних обмежень у зв’язку з пандемією COVID-19. Ще першого серпня вона про це заявила в ексклюзивному інтерв’ю британському виданню The Telegraph — мовляв, це матиме згубні наслідки для суспільства та економіки.

Розвінчувачі фейків пояснили, що в прямій цитаті це прозвучало дещо інакше: «Ми сподіваємось, що країнам не доведеться знову впроваджувати національні обмеження». За її словами, замість цього слід використовувати «локальні» заходи для стримування поширення коронавірусу. В Україні це заведено називати «адаптивним карантином».

«Тотальні обмеження — це не те, що рекомендує ВООЗ. Але цей «сокирний» інструмент був потрібен для виграшу часу в підготовці системи охорони здоров’я до напливу хворих», — сказала Керкгов.

Вона сподівається, що країнам більше не доведеться вдаватися до таких жорстких заходів. Натомість вона бачить інші інструменти, які можуть зупинити інфекцію — широкомасштабне тестування, оснащення лікарень, фізичне дистанціювання та носіння масок для обличчя. Тільки все це разом може спрацювати.

Епідеміологиня також поскаржилася, що її слова неодноразово спотворювали журналісти.

Читайте також: Фейк: діти, які бояться захворіти на COVID-19, зможуть не ходити до школи

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024