«Аспірин може викликати важке ураження печінки, протипоказаний дітям», – лікарка Мар'яна Дмитрук

18 Серпня 2020, 17:33
812

Домашня аптечка – те, що є у кожному домі. Однак далеко не усі вміють її правильно складати. Допомогти розібратися у цій ситуації погодилася лікарка – терапевт Мар'яна Дмитрук.

Лікарка розповідає, що домашня аптечка розрахована на те, щоб допомогти справитися із найпоширенішими захворюваннями, які можуть виникнути в людей.

«В першу чергу, сюди має входити засіб від підвищеної температури тіла і з препаратів, які рекомендують зараз, або «Парацетамол», або «Ібупрофен». Їх особливістю є те, що для дорослих дозу потрібно розраховувати згідно з віком, а для дітей – згідно з вагою. Якщо не врахувати вагу дитини, доза можу бути вибрана помилково й ефект може бути недостатнім для того, щоб знизити температуру. «Аспірин» наразі не рекомендують, оскільки він може викликати важке ураження печінки, протипоказаний дітям», – ділиться медик.

«Но-шпу», як виявилося, у світі вже давно не використовують, адже у судинах навіть немає відповідних рецепторів, на які б міг впливати цей препарат. Тому цей засіб не рекомендують для зняття гарячки та температури. 

Якщо говорити про біль у вухах та горлі, то тут, як каже пані Мар'яна, найкраще допоможуть «Нурофен» та «Парацетамол».

«Для пацієнтів дорослого віку ще можна вибрати певні симптоматичні препарати від горла чи кашлю, а в дитячому слід зважати на те, що ми лікуємо дитину загалом, а не окремий симптом і багато препаратів можуть мати шкідливі побічні дії. Тож дитину краще записати до лікаря, а не займатися самолікуванням», – пояснює лікарка.

Окрім того експертка розповіла, що червоне горло лікувати не обов’язково, якщо немає додаткових симптомів. А будь-які спреї для горла можуть викликати бронхоспазм чи ларингоспазм – тобто можуть бути шкідливими для дітей. 

Також один із важливих засобів у аптечці є судинозвужувальні препарати. Однак і ці медикаменти, як виявилося, у дитячому віці негативно впливають на роботу серця. Саме тому їх не рекомендують до шести років, якщо все ж таки потрібно, то необхідно все детально обговорити з лікарем.

Наостанок лікарка розповіла, що часто зустрічаються діареї або блювота – ознаки кишкової інфекції. Саме тому в  домашній аптечці потрібно мати засоби для оральної регідрації. Важливим при цих захворюваннях є й достатнє вживання рідини, рекомендуються спеціальні гіпоосмотичні розчини. Крім цього можна застосовувати пробіотики.

Читайте також: Жарознижувальні та знеболювальні: що повинне бути в кожній аптечці. ПОДКАСТ

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024