Здорова їжа допомагає зберегти зір

11 Серпня 2020, 15:58
892

Не всі хвороби ока можна попередити, але є кілька порад, які допоможуть зменшити шанси на зниження зору в майбутньому.

Експерти Національної служби здоров'я України поділилися простими порадами, як зберегти зір:

  • Носіть сонячні окуляри 

Прямі сонячні промені прискорюють розвиток катаракти, тому важливо мати окуляри зі спеціальним покриттям, які блокують ультрафіолет. Темні окуляри можуть і не мати такого покриття, тому купуйте їх лише в спеціалізованих магазинах чи аптеках. На них повинна бути позначка UV400 – такі окуляри блокують 100% променів.

  • Перестаньте палити

Куріння може викликати дегенерацію сітківки – це найчастіша причина втрати зору в людей, старших за 60 років. Також куріння підвищує ризик розвитку катаракти.

  •  Їжте здорову їжу

Не лише моркву та чорницю: овочі, зокрема зелень, мають бути важливою частиною раціону. Їжа, багата на вітаміни С та Е, цинк, лютеїн, зеаксантин, омега-3, знижує ризики дегенерації сітківки. Проте не треба самостійно купувати вітамінні пігулки чи БАДи – вони найчастіше не засвоюються, а можуть і зашкодити.

  • Пройдіть медичний огляд

Дорослі, в яких немає симптомів очних хвороб, все одно повинні пройти огляд у віці 40 років. У цей час можуть почати проявлятися ранні ознаки захворювань.

  • Захищайте очі від травм

Забезпечте належний захист очей, коли займаєтеся хокеєм, бейсболом, ремонтуєте будинок. Багатьом людям здається, що з ними нічого не може трапитися, але травми завжди неочікувані. Зазвичай достатньо стандартних захисних окулярів.

  • Знайте сімейну історію хвороб 

Хвороби ока можуть зосереджуватися в родинах, тому важливо бути в курсі хвороб родичів, оскільки ви можете перебувати в групі підвищеного ризику.

  • Виявляйте хвороби вчасно 

 Більшість серйозних хвороб очей, таких як глаукома та дегенерація сітківки, можна успішно вилікувати на ранніх стадіях. Без лікування вони призводять до серйозної втрати зору або сліпоти.

  • Знайдіть свого лікаря 

У кожного фахівця свій рівень знань та підготовки. Перш ніж записатися до лікаря, спробуйте розпитати про нього у знайомих, з’ясуйте, де він навчався, працював, підвищував кваліфікацію – часто ця інформація є у відкритому доступі.

  •  Правильно користуйтеся контактними лінзами 

Не можна спати в лінзах, якщо вони призначені лише для денного носіння, промивати їх слиною, водою або розчинами, в яких закінчився термін придатності – це може призвести до сильного болю і навіть втрати зору.

  • Не перенапружуйте очі 

Коли довго працюєте за комп’ютером, робіть перерву кожні 20 хвилин, відволікайтеся, дивіться вдалину. Якщо втома зберігається, це може бути ознакою синдрому сухого ока, пресбіопії або неправильних лінз в окулярах. Зверніться до лікаря, щоб визначити причину і пройти лікування.

Читайте також: «У дитини прорізався перший зуб – час до стоматолога», – лікарка Наталія Дручик

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024