Вперше в історії України провели трансплантацію підшлункової залози

07 Серпня 2020, 16:21
1478

У Львів пацієнту пересадили підшлункову залозу від посмертного донора.

Про це повідомив Міністрі охорони здоров'я України Максим Степанов, йдеться на сайті «Здоров'я 24».

Хірургічну бригаду очолював доктор медицини Григорій Лапшин з університетської клініки міста Любек, що у Німеччині. Цьому ж реципієнту розпочали трансплантацію нирки.

Операція відбулась в Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги у Львові.

Донором став 38-річний мешканець з Львівської області. Він потрапив до лікарні з розривом аневризми судин головного мозку, але стан був несумісним з життям. Рідні підписали дозвіл на донорство.

Читайте також: У Луцьку дворічній дитині провели складну операцію

Завдяки посмертному донору за цю ніч в лікарні три людини отримали 4 нові органи – серце, дві нирки й підшлункову.

Нирку і підшлункову отримав 45-річний львів'янин, який з дитинства хворів на цукровий діабет, а останні кілька років ще й на ниркову недостатність. Операція подарувала йому шанс вилікуватися від обох хвороб.

Зазначимо, що в Україні трансплантації органів щороку потребують близько п'яти тисяч людей.

Міністр зауважив, що МОЗ планує перейти на трансплантаційну незалежність, аби українцям не доводилось шукати допомогу за кордоном. Він нагадав, що в країні вже провели три операції по трансплантації, а саме: серця, нирки і підшлункової залози.

Степанов додав, що у 2020 році в держбюджеті закладено мільярд гривень на лікування людей за кордоном. натомість у випадку розвитку трансплантації в Україні, за ці ж кошти вдасться врятувати більшу кількість людей.

Анастасія КУШПІТ

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024