Психічні розлади потребують вчасної діагностики, – Уляна Супрун

06 Серпня 2020, 13:53
Експерти закликають перестати боятися походу до психіатра 861
Експерти закликають перестати боятися походу до психіатра

Підготовка до візиту кожного медичного фахівця має свої особливості.

Перед прийомом стоматолога ми обов’язково обідаємо, аби 2-3 години опісля спокійно перечекати дію анестезії. Перед оглядом гінеколога — не робимо спринцювання, аби це не вплинуло на результати аналізів. А як підготуватися до консультації психіатра? Допомогти розібратися в цьому питанні вирішила колишня виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Деякі стани – зокрема, апатія, розлади сну, відсутність апетиту або нерозбірливе поїдання їжі, постійна внутрішня напруга або роздратованість, безпідставне відчуття тривоги тощо — можуть свідчити про початок психічного розладу. І якщо вони тривають довше, ніж два тижні, — консультація психіатра буде дуже важливою. Адже психічні розлади, як й інші захворювання, потребують вчасної діагностики та лікування.

Але через стереотипи та упередження люди нерідко звертаються по допомогу, аж поки ситуація не стане критичною. Часом людям здається, що прийом у психіатра створений спеціально для некерованих та гострих станів і обмежується автоматичним направленням на стаціонарне лікування.

Сучасний спеціаліст не працює у такий спосіб. Спочатку він чи вона запитає про проблеми, які спонукали вас прийти на консультацію. Далі — про ваші симптоми й про те, як ви з ними справляєтеся. Також він попросить вас розповісти про історію фізичних і психічних захворювань у вашій родині, як проходило лікування, про ліки, які ви вживали або вживаєте зараз.

Основна мета психіатричного огляду — з’ясувати потребу в наданні людині психіатричної допомоги, а також вирішити, яку саме допомогу та в який спосіб потрібно надавати.

Експерти радять уникати неправдивих стереотипів, які можуть стати на заваді професійного лікування. Психіатрів не варто боятися, на відміну від наслідків розладу.

Читайте також: У Вараші відкриють сучасний діагностичний центр

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024