Усе, що варто знати про паліативну медичну допомогу

04 Серпня 2020, 15:15
Усе, що варто знати про паліативну медичну допомогу 702
Усе, що варто знати про паліативну медичну допомогу

Паліативна допомога – це забезпечення максимально можливої якості життя пацієнтів з важкими невиліковними захворюваннями та членів їхніх родин. 

Про це повідомляють на сторінці Національної служби здоров'я України.

Такі хвороби, як правило, супроводжуються больовими синдромами та потребують кваліфікованої медичної допомоги – це онкологічні захворювання III-IV стадії, ВІЛ/СНІД, вроджені вади розвитку, серцево-судинні, неврологічні, респіраторні, атрофічно-дегенеративні та інші прогресуючі захворювання та посттравматичні стани, що не можуть бути вилікувані сучасними методами.

Паліативні послуги мають на меті полегшити страждання пацієнтів та членів їхніх родин, надати соціальну, моральну підтримку. Вони розпочинаються від моменту постановки діагнозу невиліковного прогресуючого захворювання і тривають до закінчення періоду скорботи родини.

НСЗУ підписала договори про надання паліативної допомоги із 484 державними та 1 приватним медичними закладами. У 431 медзакладі можна отримати паліативну допомогу в стаціонарних умовах, 203 заклади законтрактовані на надання мобільної паліативної допомоги. 

За посиланням можна переглянути, де саме і яку паліативну допомогу надають заклади https://bit.ly/3j2fmSy. Для цього оберіть сторінку “Карта надавачів медичних послуг з деталізацією за групами послуг”. На карті сірим кольором позначено лікарні, де надають стаціонарну паліативну медичну допомогу, зеленим - мобільну. А позначки з двома кольорами означають, що заклад має контракт з НСЗУ на надання і мобільної, і стаціонарної медичної допомоги.

Для пацієнта з обмеженим прогнозом тривалості життя це означає вибір. Перебувати або на лікарняному ліжку, або вдома з близькими людьми, а медичну допомогу їм надаватимуть мобільні бригади. У стаціонарі можна пройти терапію тривалістю 7-14 днів, а після цього за бажанням повернутися додому.

Пацієнт отримує безоплатно такі послуги з паліативної допомоги:

  • лікування симптомів захворювання;
  • ефективне знеболення;
  • респіраторна (дихання) та нутрітивна (медичне харчування) підтримка;
  • психологічна допомога;
  • навчання родини та доглядачів особливостям догляду за людиною, запобіганню можливих ускладнень та дотриманню рекомендацій.

Аби отримати паліативну допомогу безоплатно, пацієнт має звернутися до свого лікаря (сімейного або лікуючого), який за необхідності випише направлення на отримання мобільної чи стаціонарної допомоги.

Читайте також: Які ліки покласти в аптечку, збираючись у відпустку

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024