Варикозна хвороба може бути смертельно небезпечною

02 Серпня 2020, 12:19
1113

Зовнішній вигляд вен (випуклість, венозна сіточка, посиніння) свідчить про певні стадії розвитку варикозних хвороб, тому необхідно провести діагностику.

Детальніше про це розповідає Тарас Галига, кандидат медичних наук, доцент кафедри загальної хірургії №2 Національного медичного університету, лікар-хірург вищої категорії.

«Варикозна хвороба – це стара назва. За сучасною класифікацією це «хронічне захворювання вен», яке поєднує в собі не тільки варикозну хворобу, а й такі патології, як посттромбофлебітична хвороба і судинні мальформації. Безумовно, однією з небезпек хронічного захворювання вен є тромбофлебіт, який характеризуються запаленням венозної стінки і утворенням в просвіті вен тромбу. Саме цей стан є одним з найбільш небезпечних. Ускладненням такого стану може бути тромбоемболія легеневих артерій», – підкреслив лікар.

Лікар повинен поговорити з пацієнтом, вислухати скарги, провести огляд та виявити ознаки захворювання. Це фактично 80% діагнозу. Золотий стандарт додаткових обстежень — УЗД вен (дуплексне ангіосканування). Воно дозволяє повністю дослідити венозну систему і на основі цього планувати лікування пацієнта.

Залежно від того, яка ланка венозної системи уражена, лікар діагностує певну стадію. Венозна сіточка належить до першої стадії венозної патології, її утворюють вени в діаметрі до 3 мм. Вени більшого діаметра утворюють другу стадію, на фоні якої вже можуть бути важкі ускладнення, зокрема і тромбофлебіт. Також існує третя, четверта, п’ята і шоста стадії. Крайня стадія має ускладнення під назвою трофічна виразка — це хронічна рана, яка тривалий час не загоюється і пов’язана саме з цією патологією. Що вища стадія захворювання, то більше зусиль треба докласти для лікування.

За словами Тараса Галиги, лікування варикозної хвороби повинно тривати постійно, навіть після проведення оперативного втручання.

«Вже з другої стадії в медиків є показання до оперативного втручання. На щастя, наразі є умови для проведення якісних оперативних втручань, наприклад, ендовазальні методики, коли обпікають венозну стінку і просвіт вени облітерується, тобто зникає, і відповідно змінюється венозний кровотік — таким чином, що уражена вена не бере в ньому участі. Також наразі актуальна клейова методика, коли простір вени заклеюється. Найбільш поширеними є лазерна та радіочастотна методики. у лікуванні патології вен може використовуватися методика склеротерапії, особливо якщо їхній діаметр менший за три міліметри. Вона пов’язана з введенням у простір вени через її пункцію спеціальних препаратів — склерозантів», – резюмував лікар.

Читайте також: Проблеми з грудним вигодовуванням: все, що потрібно знати

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024