Міністр Степанов пояснив, чому Луцьку потрапив до червоної зони

02 Серпня 2020, 09:57
Міністр Степанов пояснив, чому Луцьку потрапив до червоної зони і що очікує місто 988
Міністр Степанов пояснив, чому Луцьку потрапив до червоної зони і що очікує місто

Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов пояснив, за якими критеріями Луцьк віднесли до червоної зони та що це означає для містян.

Про це він говорив на брифінгу у Рівному в суботу, 1 серпня.

«У нас в Україні – коронавірусна хвороба, яка є дуже важкою, від якої помирають люди, щодня близько 20 людей, які могли би жити, але помирають саме від неї. Коли ми розробляли правила щодо адаптивного карантину, як я вже наголошував, ми намагалися зробити його максимально комфортним для життя всієї країни. Було зрозуміло, що будуть ті, хто потраплять до зеленого рівня епідеміологічної небезпеки, а хтось буде на червоному рівні», – розповів Степанов.

Читайте такожУ Луцьку не зупинять транспорт й не закриють жодного закладу, – Ігор Поліщук 

За його словами, є чітко визначені чотири критерії, за якими міста «розподілять» у відповідні зони. Перший критерій – заповнення ліжок, другий – кількість тестувань, третій – динаміка захворювання. І четвертий критерій – відсоток тестувань відповідно до видужань. Якщо він перевищує 11%, то є занепокоєння.

Якщо перевищення фіксують п'ять днів поспіль, то це вже тенденція, яка викликає серйозне занепокоєння щодо здоров’я українців та поширення коронавірусної хвороби.

«Повірте, ніхто не буде створювати Чорнобиль, коли від нас приховували, що і як відбувається. Ми чесно говоримо, яка є ситуація в тому чи іншому регіоні, ми показуємо цифри, у зв’язку з чим треба вводити зелений рівень чи червоний рівень, чи жовтий рівень. В МОЗ немає жодного натяку на політику. Є єдиний пріоритет – здоров’я і безпека українців. Згідно з цифрами, подобається це комусь, не подобається, ми розуміли, що будь-якому регіону, якому будуть вводити обмеження, їм це буде не подобатися. Але мені здається, що треба задуматися про здоров’я тих людей, виборців, які є в районі», – пояснив міністр.

До слова, щоп’ятниці будуть проводити  комісію з ТЕБ та НС, де будуть аналізувати вищеперераховані показники. Тобто, якщо регіон потрапив в ту чи іншу зону, але водночас три дні поспіль є покращення ситуації, то відповідний регіон повертається або в зелену зону, або в помаранчеву, жовту.

«Якщо ми кажемо про червоний рівень небезпеки, так, він передбачає згідно з постановою уряду припинення роботи на час перебування в червоній зоні і громадського транспорту», – зауважив Степанов.

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024