Проблеми з грудним вигодовуванням: все, що потрібно знати

01 Серпня 2020, 17:04
790

З 1 до 7 серпня триватиме тиждень грудного вигодовування.

З цього приводу колишня міністерка охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла на своїй сторінці у facebook, що важливо знати про проблеми з вигодовуванням.

Грудне молоко — найкраще харчування для немовлят. Це як ідеальний шейк, де поєднані усі необхідні вітаміни, білки та жири, необхідні для розвитку дитини. А ще — антитіла, які допомагають дитині боротися з вірусами та бактеріями. 

До переваг грудного вигодовування часто помилково додають ефект контрацепції, однак це не надійний спосіб запобігти небажаній вагітності. Тож якщо ви не плануєте наступну дитину — завжди користуйтеся засобами контрацепції, які ви обрали разом із лікарем.

Грудне вигодовування — це найбільш надійний, найбільш безпечний та найбільш доступний спосіб годування дитини. Але, не найбільш простий. Не кожній мамі грудне вигодовування дається одразу. Буває, що жінка і дитина мусять звикати й пристосовуватися одне до одного кілька місяців. І це також нормально — ніхто не народжується з навичками, вони здобуваються в ході життя. З грудним вигодовуванням так само. Тому в перші тижні життя малюка мамі, як ніколи потрібна підтримка. Передусім — тата дитини, партнера, батьків та близьких людей. Але також і суспільства, яке має здорове ставлення до грудного вигодовування.

Найпоширеніші проблеми грудного вигодовування:

1. Біль або тріщини сосків

Правильне прикладання дитини до грудей — мистецтво, яке не завжди вдається опанувати в перші дні чи навіть тижні життя малюка. Поки ви вчитеся — ваші соски можуть потерпати від нового челенджу у вигляді висячого на них годинами малюка. Вони можуть боліти, тріскатися та кровоточити. Якщо таке трапляється — не терпіть. Зверніться до консультанта з грудного вигодовування. Це може бути акушер в пологовому або педіатр дитини. Запитайте вашого сімейного лікаря, якщо не знаєте з чого почати пошуки. Консультант проведе якийсь час з вами та дитиною, подивиться, як ви її годуєте, визначить проблему і навчить, як її уникати. 

2. Дитина не може правильно захопити сосок

Якщо годування болісне, триває години поспіль, дитина поводиться неспокійно, набирає мало ваги та не виглядає задоволеною після годування, можливо, вам слід налагодити правильне прикладання до грудей. Найкраще допоможе розібратися консультант з грудного вигодовування, але ви можете спробувати самі, скориставшися цими порадами.

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024