Щороку в Україні виявляють близько 13 тисяч нових випадків раку легень

31 Липня 2020, 16:55
Щороку в Україні виявляють близько 13 тисяч нових випадків раку легень 1229
Щороку в Україні виявляють близько 13 тисяч нових випадків раку легень

Рак легень є одним із найпоширеніших видів раку у всьому світі й, зокрема, в Україні. Щороку в нашій країні виявляють близько 13 000 нових випадків раку легень. Чоловіки хворіють у 5 разів частіше за жінок. Ризик захворіти на цю недугу підвищує куріння, причому пасивні курці також потрапляють в зону ризику.

Про це повідомляють на сторінці Національної служби здоров'я України в Фейсбук.

В першу чергу пацієнт має звернутись до свого лікаря, з яким укладено декларацію.

Ваш лікар проконсультує вас щодо того, як можна зменшити ризик захворіти. Зважаючи на ваш стан здоров’я, вік і схильність до певних захворювань чи ризик спадковості, він також визначить потребу у проведенні обстежень для ранньої діагностики онкозахворювання. Зокрема, він може виписати вам направлення на рентген, комп’ютерну томографію, проведення бронхоскопії, а також на консультацію до лікарів спеціалістів, наприклад, до онколога. За направленням лікаря ці послуги для пацієнта є безоплатними.

Зокрема, за квітень-червень цього року бронхоскопію зробили 3190 пацієнтів. НСЗУ виплатила медзакладам за надання цієї послуги пацієнтам 3,4 млн грн.

Якщо у пацієнта виявили злоякісне новоутворення, він має звернутись за направленням лікаря до медзакладу, який законтрактований НСЗУ за пакетами «Діагностика та хіміотерапевтичне лікування онкологічних хвороб», «Діагностика та радіологічне лікування онкологічних хвороб» або «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах» в залежності від призначеного лікування.

Безоплатна допомога пацієнту з онкозахворюванням в межах Програми медичних гарантій включає:

  • інструментальну та лабораторну діагностику;
  • проведення хірургічного втручання в умовах стаціонару;
  • проведення радіотерапії та хіміотерапії в стаціонарних та амбулаторних умовах;
  • лікарські засоби з Національного переліку;
  • медичний догляд, перебування та харчування під час перебування у стаціонарі в лікарні;
  • психологічну підтримку.

Додатково пацієнт може безоплатно отримати ліки, що централізовано закуповуються за кошти державного бюджету за різними державними програмами.

Раннє виявлення онкозахворювань серйозно збільшує шанси на успішне лікування. Саме тому наступного року НСЗУ пропонує збільшити тарифи для діагностики та лікування онкозахворювань, що дозволить підвищити рівень надання медичної допомоги таким пацієнтам.

Читайте також: Міністр Степанов представив план реформування екстреної медичної допомоги

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024